Семейство търси лечение в чужбина за детето си, тъй като у нас то не се прилага. Категорични са обаче, че не искат да емигрират, особено насилствено.

9-годишният Стефан страда от спинална мускулна атрофия - заболяването е смъртоносно, повечето деца не доживяват юношеска възраст, след като постепенно губят възможност да се движат и дишат.

"България е една от малкото държави в Европа и на Балканския полуостров, която не лекува своите пациенти. Дори държави като Македония, които не са част от ЕС, намират средства за тях", каза пред bTV бащата Веселин Радойчев.

"От година и половина има лекарство, което се прилага в повечето европейски страни, и ние от година и половина водим безумна битка за това нашето дете да може да получи лекарството", добави майката Галина.

Снимка: bTV

Причината за отказа за Румъния е кризата на доверие между българската Здравна каса и румънската.

"Според нас това се дължи на големите средства, които дължи българската Здравна каса. Никой не вярва, че тя ще плати навреме лечението. Съответно никой не иска да блокира собствени средства за лечение на чуждо дете и след това да чака 1, 2 или 3 години, за да си получи парите", каза Веселин.

"Бяхме в Румъния точно преди Коледа, след като седмица преди това бях в румънската Здравна каса в Букурещ, където ме увериха, че няма проблеми и детето може да се лекува. Обадиха се на болницата и също им потвърдиха. Приеха го, отнесоха се изключително добре, направиха му всички изследвания, вкараха го в тяхната здравна система и тогава се получи обаждане от румънската Здравна каса, че искат допълнителни гаранции, че българската държава ще плати навреме. Разбира се, такива гаранции не бяха дадени, може би и няма как да дадат", отбеляза бащата.

"Беше съкрушително. Очаквахме с такава надежда Стефан да започне да се лекува и да се чувства по-добре. Беше като шок. В нашето семейство не се случи чудото по Коледа", каза още майката.

По думите й по-голямата част от хората със същия проблем вече не са в България.

Бащата заяви, че това не е първият случай на отказано лечение. Отказ са получили и в Гърция, а на други три деца е отказано лечение в Германия. Подавали са и питания до Австрия, Турция, САЩ.

По думите му цената на лекарството варира.

"Предполагам, че в България ще е около 70 000 евро на инжекция, като през първите 2 месеца има нужда от 4 инжекции, а след това на всеки 4 месеца трябва да му се поставя по 1. Ние не искаме да емигрираме, аз съм живял 7 години в САЩ, но аз отказвам да емигрирам, особено насилствено. Имаме три деца, искаме да израснат в България и да бъдат българчета. Не искаме да припознават друга държава като своя родина, затова отказваме да напуснем. Ние си плащаме осигуровки тук и смятаме, че българската държава е длъжна да се погрижи за нас, когато ние имаме нужда от нея", категоричен беше бащата Веселин.