На 1 май в 11:00 ч. пред Народното събрание родители ще обявят война на държавата. Причината за всички тях са децата им.

Трима родители споделиха пред Би Ти Ви историите си и проблемите, които срещат заради държавата, по техни думи.

Златина Хаджипанайотова е вдовица с три деца, които не могат да получат нито наследствена, нито персонална пенсия, защото, по думите ѝ, законите "са направени така, че децата на работещите хора да не могат да се възползват от т. нар. социални помощи и придобивки".

В случая на децата ѝ е отказана наследствена пенсия, защото съпругът ѝ е починал след 30-годишна възраст и макар да е работил в страни извън ЕС, няма изискуемия пет години стаж, който да му бъде признат у нас. Персоналната пенсия пък им е отказана, защото доходът не е под гарантирания минимален доход от 75 лв.

Детето на Младен Алексиев страда от болест, отключила се вследствие на ваксинация, а, по думите му, държавата му отказва лечение и помощ.

Борислав Петров пък е вдовец и има право на персонална пенсия за детето си, но не я получава. Наследствената е отказана отново заради липса на трудов стаж, при положение, че съпругата му почива на 25 години, малко преди да се дипломира. Държавата просто я няма, каза той.

"Ние, родителите на България, обявяваме код черно, обявяваме война срещу законите, война срещу институциите", каза Златина.

Тя призова всички родители да излязат на тази война и така да застанат зад децата си.