Родители на деца, посещаващи 76-о Основно училище "Уилям Сароян" в София, известно като Арменското, протестираха срещу намерението за закриване на учебното заведение. 

Районният кмет на "Възраждане" Савина Савова предлага училището да се закрие заради затихващите му функции, а децата - 110, да се преместят в съседното 32-ро СУИЧЕ "Св. Климент Охриски", където имало хроничен недостиг на места. 

Родителите, които били уведомени през март за намеренията за закриване, все още нямали яснота къде ще учат децата им от септември. Директорът на Арменското училище Емилия Стефанова пък коментира пред bTV, че в мотивите на кмета се изтъкват само интересите на 32-ро училище. Тя се безпокои и за адаптацията на десетте деца със специални образователни потребности в 76-о ОУ. По думите ѝ основното училище дава много повече свобода и подкрепяща среда, от каквито имат нужда децата им, в сравнение със средното. 

"Синът ми е с аутизъм и е със СОП и съм нaясно колко време се налага да се адаптира. Нарочно избрахме малко училище и учителите положиха големи усилия, средата е спокойна. В голямо училище отново трябва да започне процес на адаптация", изрази аргумента си за избор на учебното заведение родител на дете с аутизъм. 

"Важното за тези деца е да получат подкрепяща среда, работа с педагози, психолози и ресурсни учители, за да могат те да се адаптират. Естествената среда за учениците не е клас с шестима ученици, тя е в клас с 23-ма ученици", коментира районният кмет Савова. 

Освен това, по думите ѝ в последните няколко години е бил даден толеранс на учебното заведение, защото броят на децата в някои паралелки е бил под изискуемия по закон минимум. "За тази година имаме 8 деца в 1 клас. Имаме 10 деца във втори клас, 17 деца в четвърти клас", уточни Савина Савова пред NOVA. Тя обаче подчерта, че при евентуално сливане, началният курс на обучение - от 1 до 4 клас, ще се премести изцяло в сградата на 76-и ОУ.

Предложението е внесено в Столичния общински съвет. Ако бъде одобрен, докладът за закриването на училището трябва да бъде подписан и от образователния министър.