Родители и преподаватели сигнализират, че временно изпълняващият длъжността директор на основното училище "Христо Ботев" в хисарското село Паничери извършва системен психически тормоз върху учители и нарушава организацията на дейността в училището и нормативните наредби.

Регионалното управление по образованието в Пловдив потвърди за констатирани нарушения от директора, предава БНТ.

Детелина Милтекова изпълнява длъжността директор от ноември 2022 година със заповед на началника на Регионалното управление. Оттогава в учебното заведение има голямо текучество на преподавателите.

Някои от тях са напуснали заради лошото отношение на директора, други са били освободени от нея, а към момента двама са с предупреждение за дисциплинарно уволнение.

"Тормоз върху учителите, тормоз ежедневно... Абсолютно всички нови учители... Получават инструктаж да не общуват със старите колеги, забрана да почиват заедно, да ги качват в колите, ако на някой нещо му се наложи. Учителите, които са напуснали, са 7, още 4 сега ще напуснат, трима от непедагогическия персонал са изгонени. И двама имат последно предупреждение за изгонване, единият от които съм аз. Защо? Просто защото не съм удобен", казва Христо Шивачев, учител по физическо възпитание и спорт в ОУ "Христо Ботев".

"На 15 септември, като се изправихме тук 7 или 8 нови учители, след това започна уволнение, без да направи човек нещо кой знае какво, си отива на другия ден", споделя напусналият учител по математика Нено Тойков.

Преподавателите разказват, че директорът извършва и системни нарушения на нормативните наредби.

"Директорката си позволява да изтрива над 200 отсъствия на ученици, ако има 6 часа проведени за цялата година, защото тя е учител по информационни технологии. Пак ще са много, не кара часове, има постъпил документ в счетоводството, позволила си е да фалшифицира подписи на наши служители", каза още Христо Шивачев.

Заради голямото текучество на учителите и поведението на директора родителите са преместили децата си в съседни училища.

"Не може цял ден децата да стоят без печки, а тя да стои по тениска. Под всякаква критика е, откакто е дошла тя, мъчи се да замърли училището и да го затвори, но ние в селото няма да го позволим това", коментира Гергана Асенова.

"Стояха на студено, проблемът тръгна, защото се сменяха често учители и децата не искаха да идват на училище... И ги преместих в Красново", посочва друг родител - Златка Китенова.

Директорът на училището отрече децата да нямат отопление в класните стаи. Тя обясни, че родителите са преместили децата си, защото не я харесват.

"Тази майка отвън имаше проблем с медиатора, дойде и вика "Ще ви бия". Аз се уплаших, извиках полиция и тя се настрои срещу мен", казва Детелина Милтекова.

По отношение на текучеството на преподаватели в училището директорът казва пред телевизията, че няма проблеми.

"Кадрово сме обезпечени. Има двама преподаватели с предупреждение за уволнение. Това са двамата колеги, които с подписка искаха да ме махнат. Счупени прозорци, когато той трябва да дежури, пуши цигара. Аз не съм тръгнала да ги махам, просто малко да се кротнат, те просто прекалиха", заявява Милтекова

От регионалното управление по образованието посочиха, че след получените сигнали от преподавателите и са извършили две проверки, след които са били констатирани редица нарушения от директора и тя е била наказана с предупреждение за уволнение.

"Имаше открити нарушения, свързани с обява на работно място без същото да е свободно, имаше констатирани нарушения при изготвяне на щатни разписания, неосъществен контрол върху работа на комисии за подбор на учителите", отбелязва Антоанета Пакова - началник отдел РУО - Пловдив.

Регионалното управление потвърди, че има голямо текучество на персонала в училището, имало и финансови нарушения. В училището се обучават 34 деца. Община Хисаря също започна вътрешен одит. От вчера регионалния инспекторат по образованието обяви конкурс за директор на училището.