Отделението по акушерство и гинекология в Многопрофилната болница за активно лечение "Проф. д-р Параскев Стоянов" в Ловеч е с временно преустановена дейност поради липса на лекари, съобщи  директорът на лечебното заведение д-р Алдин Начков, цитиран от БТА.

Той поясни, че от родилното отделение са напуснали двама лекари, а останалите двама не могат да покрият дейността. Родилките се пренасочват към Троян и Плевен.

От 1 юни не работи и Отделението по физикална и рехабилитационна медицина, а от следващия месец преустановява дейност и Очното отделение. Единственият лекар в отделението по физиотерапия също е напуснал болницата, а от офталмологичното отделение си тръгват и тримата лекари.

Д-р Начков каза още, че финансовото състояние на болницата продължава да е тежко, но най-големият проблем и кадровият.

Това е второто затваряне на родилното отделение в МБАЛ-Ловеч от създаването на лечебното заведение през 1879 г. За първи път това се случи в края на 2021 г. Тогава, отново заради липса на гинеколози, тогавашната директорка д-р Румяна Нановска спря дейността на родилното за един месец - от 10 декември 2021 г. до 10 януари 2022 г.

Месец по-късно за една седмица бе затворено и родилното отделение в болницата в съседния град Троян, а бъдещите майки бяха пренасочвани към Ловеч и Плевен.