Това заявиха представители на Българския лекарски съюз (БЛС) и на големи болници на пресконференция, за да защитят съсловието от нападките, последвали смъртните случаи на родилки. Според тях основният проблем е сгрешената реформа в здравеопазването, липса на връзка между доболнична и болнична помощ и липса на адекватно финансиране.

"Случват се грешки. Лошото е, когато грешката е умишлена и по-лошото - когато е причинена от некомпетентност или даден лекар реши да извърши нещо, което не е в негова компетенция. За такива хора няма как да има прошка, но когато 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата и 365 дни в годината българските лекари изпълняват своите задължения, не знам за кого е от полза да бъдат така нападани", заяви председателят на БЛС Цветан Райчинов, цитиран от БГНЕС.

Той съобщи, че от началото на годината в България са починали шест родилки. По данни на НСИ през 2010 година починалите жени по време на бременността, раждането и послеродовия период са също 6. Средната майчина смъртност според Световната здравна организация у нас е 13 жени на 100 000 раждания, в Румъния - 27, във Великобритания - 12, в САЩ - 24, във Франция - 8,
в Австрия и Белгия - 5, в Гърция - 2.

Райчинов обаче изтъкна, че за последните две години са влезли в сила пет присъди за отнемане на лекарски права за срок от 1 до 3 години. Само от началото на годината прокуратурата е образувала 16 000 проверки срещу болници и лекари, а от които само 104 са преминали в досъдебно производство.

"Трябва да се спре психозата, която възникна. Звънят ми ежедневно от страната да превеждат бременни. Нямаме капацитет да поемем този наплив", заяви на свой ред проф. Тодор Чернев, зам.-директор на "Майчин дом". Според него няма предпоставки за увеличаване на майчината смъртност.
"Усложнените раждания като многоплодна бременност или седалищното прилежание не са проста работа. Много от младите лекари не са обучени да водят такива раждания и е много по-лесно за тях да направят Цезарово сечение, а това е една много сериозна операция, при която има опасност за майката", призна той.

Шефът на Военно-медицинска академия ген. Стоян Тонев пък призова за повече критика към самата система и отбеляза едни от основните проблеми на здравеопазването  – липсата на подходящата апаратура и лошото ниво на инфраструктурата.
"Броят на смъртните случаи е критерий за доброто ниво на болницата, защото това доказва, че тя е способна да приема тежки случаи. Там, където отиват най-тежките болни, там и смъртността е по-висока и грешките в диагнозата са повече. Във всяка болница има смъртни случаи, като в тези с повече от 300 легла всеки ден умират 8-15 пациенти. А само във ВМА има апарат за спасяване на пациенти, поразени от сепсис", изтъкна Тонев, цитиран от БТА.
Според него избор на екип означава лоша система на медицината и е обида и за лекаря. По думите му изборът на екип е бил въведен, защото министърът нямало как да вдигне заплатите на лекарите.

Той и Цветан Райчинов защитиха вече бившия директор на болница "Шейново" доктор Иван Костов, който подаде оставка по настояване на премиера заради двете починали родилки там. Тонев дори е предложил на Костов да започне работа във ВМА. Според Райчинов пък той е изкупителна жертва на различните органи на властта и на медиите.
"Той е прекрасен лекар и със сигурност няма да остане безработен и дано реши да остане в България. Моето притеснение е, че след него и други лекари ще си тръгнат от "Шейново", добави Райчинов, като подчерта, че племенницата му наскоро е родила именно там.

Проф. Милан Миланов, председател на етичната комисия към БЛС и председател на Столичната лекарска колегия, пък изтъкна, че има редица примери на хора, които, след като са прочели публикации във вестниците или са гледали репортажи по телевизията, отказват жизненоважно за тях лечение.
През май млада жена от София загуби бебето си, след като роди вкъщи.
"Тази черна поредица в София трябва да предизвика преразглеждане на правилата и стандартите в акушерството и гинекологията", призна обаче Миланов.