Главният архитект на София Здравко Здравков поясни, че тези площи са върнати като реституция. Възможно ли е тези части от квартала да бъдат застроени?

„Защитата на парка е била ангажимент на тогавашното ръководство, но тези имоти вече са факт. След влизане в сила на Закона за устройството на София, тези площи са приобщени към зелените системи на града”, обясни Здравков, цитиран от bTV.

По думите му площи, които са обозначени в градоустройствения план като зелени терени, няма как да бъдат застроени, защото са защитени от този закон.

„Каквото и да се предвиди за застрояване, то е предмет на подробен устройствен план и подлежи на обществено обсъждане”, допълни още Здравков.

Главният архитект допълни, че бюджетът на Столична община не може да поеме отчуждаването на тези площи, защото бюджетът е ограничен и тази година ще бъдат отделени повече пари за третия метродиаметър.

Здравков поясни, че след изработването на подробни устройствени планове ще стане възможно отчуждаването на частните терени в срок от 10 години след изработването на плана.