Американският посланик Ерик Рубин, кметът на Несебър Николай Димитров, министърът на туризма Николина Ангелкова и зам.министъра на културата Амелия Гешева прерязаха лентата на реставрираната и консервирана църква "Св. Йоан Алитургетос" в Стария град. Светата обител от 14 век е възстановена от посланическия фонд на САЩ за опазване на културното наследство на стойност 706 000 долара.

Изпълнението на реставрационните дейности отне 4 години като началото бе поставено от предшественичката на Рубин - Марси Рийс.

"Съгласихме се да финансираме този проект, защото американците вярваме, че опазването на културно-историческото наследство е споделена отговорност", заяви посланик Рубин, цитирана от 24chasa.bg. Н.пр. остана силно впечатлен от възстановената църква над амфитеатъра в Стария град.

Храмът е възстановен с финансовата подкрепа на Посланическия фонд за опазване на културното наследство от САЩ

Снимка: БТА

Църквата "Йоан Алитургетос" е паметник с уникална стойност. До реставрацията й се стига след като в началото на 90-те години специалисти на общината забелязват появата на пукнатини по северната фасада на храма и съвместно с ресорните институции се изготвя реставрационен проект, а през 2014 г. посолството на САЩ подкрепи проекта.

Църквата "Йоан Алитургетос" е паметник с уникална стойност

Снимка: БТА

"Сътрудничество между Община Несебър и американското посолство е още едно доказателство за високата културно-историческа и  художествена стойност на църквата, която е един от символите на града. Общината продължава с плановите реставрационни дейности на други обекти със статут на културна ценност по маршрута "Духовен път". Стремежът ни е чрез съдействието на министерството на културата и министерството туризма да се постигне удължаване на туристическия сезон и налагането на Несебър като водеща дестинация за  религиозен и културен туризъм от национално и световно значение", заяви кметът Николай Димитров.

По думите му в този дух надграждайки постигнатото досега общинското ръководство продължава да търси партньорство не само с държавни структури, но и с международни културни институции и фондации.

Посланик Рубин остана силно впечатлен от възстановената църква над амфитеатъра в Стария град.

Снимка: БТА

Кметът Николай Димитров благодари за жеста от САЩ и заяви, че "Йоан Алитургетос" е част от Духовния път на Несебър и се вписва в концепцията на общината за развитие на целогодишен туризъм. И подари на посланик Рубин картина на църквата, специално рисувана от местни художници за случая.

Съгласихме се да финансираме този проект, защото американците вярваме, че опазването на културно-историческото наследство е споделена отговорност, заяви посланик Рубин

Снимка: БТА

Според американският посланик инвестираните досега средства от US посолството в проекти по опазване по опазване и съхранение на българско културно наследство възлизат на 1 084 000 долара от 2002 г. досега.

Това са следните проекти: консервацията на две християнски гробници от края на 4-ти век, преместени от централната част на София в Националния исторически музей; консервацията на тракийската гробница от 4-ти век пр.н.е. в могилата Крън II в Долината на тракийските царе; реставрацията на Куршум джамия от 17-ти век в Силистра; консервацията на антични подови мозайки от древната провинциална столица Филипополис от 3-ти век (днешен Пловдив); и консервацията на библиотеката и джамията на Осман Пазвантоглу от началото на 19-ти век във Видин. Миналия месец посланик Рубин обяви, че ще използва Посланическия фонд за опазване на културното наследство за реставрация, консервация и осъвременяване на информационните елементи в Свещарската тракийска гробница, която е в Списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО.