Билбордове от кампания за толерантност към еднополовите двойки предизвика скандал във Варна - един от плакатите беше залят с боя от недоволни жители на града, а общината беше залята от сигнали.

Оттам обясниха, че съдържанието не рекламните съоръжения не нарушавало общинската наредба и затова не са предприемали действия по свалянето им, а единствено са уведомили фирмата собственик за множеството сигнали - над 70 за един ден.

Според Димитрина Иванова от сдружение "Нов живот", която инициира кампания да се подават сигнали срещу билбордовете, те склоняват към разврат и блудствени действия и са в нарушение на Наказателния кодекс.

"Какво ще си помислят 2 малки деца? Детската психика е изключително уязвима", изтъкна тя пред bTV.

"Не е допустимо да имаме откровена пропаганда на хомосексуални отношения, и то да се прави по начин, чрез който постепенно това да ни бъде налагано като някаква норма", каза и общинският съветник във Варна Костадин Костадинов.

"Това, което тези билбордове пропагандират, не е нормално. Ние нямаме нищо против хората с нетрадиционна сексуална ориентация, но не и това да се пропагандира. Кой какво прави в собствената си спалня, си е единствено и само негов личен проблем. По същия начин бихме били провокирани, ако видим билбордове с разголени жени", подчерта той.

"Тези плакати не противоречат по никакъв начин на установените правила за външна реклама. Тяхното сваляне и вандализиране е това, което е подсъдимо и неправомерно. Не мисля, че една прегръдка между двама мъже е нещо скандално, порнографско или призоваващо към разврат"", категоричен беше обаче Симеон Василев от фондация "Глас", организатор на кампанията.

Снимка: Bulphoto

По думите му целта на кампанията е да обърне внимание на дискриминацията и враждебността към ЛГБТИ хората и според него реакцията към този билборд всъщност е доказала, че проблемът е много по-дълбок.

Проектът е съфинансиран от ЕС и не виждам никаква причина това да бъде упрек, отбеляза още Симеон Василев.

По думите му целият проект е много по-голям и възлиза на около 150 000 евро.

"Обръщаме внимание на проблема с хомофобията, който е всепоглъщащ. Не можеш да покажеш едни чисто човешки отношения между двама души и да получиш реакция на злоба, агресия, хомофобия", посочи Василев.

Според Ивайло Тинчев от Гражданска инициатива "Поход за семейството" обаче билбордовете са провокация. Родителите са заинтересовани техните деца да не попадат на такива кампании, заяви той.

"И вие гледате реклами на дамски превръзки, въпреки че нямате менструален цикъл. Не можеш да станеш гей от гледането на един билборд, както аз не съм станал хетеросексуален, гледайки снимки на голи жени и сватби", опонира му Василев.

Той призова родителите да не възпитават детето си в предразсъдъци.

Такива билбордове са поставени и в Бургас, където също има недоволство.