След проведеното разследване от екип прокурори и военни следователи Киров е обвинен, че като шеф на разузнаването за пет години - от 2007 до 2011 г., е присвоил бюджетни средства в левове, евро и долари, които са били собственост на службата и са му били поверени да ги управлява, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.  

Присвоените парични суми са в особено големи размери - на обща стойност повече от 4,7 млн. лева и извършеното представлява особено тежък случай, с оглед високото служебно положение на Киров и предназначението на средствата, уточниха от държавното обвинение.

За улесняване на присвояването ген. Киров, в кръга на своите правомощия, съставил през цитирания период повече от 1100 официални финансови документи, с цел да бъдат използвани за доказване на несъществуващи служебни разходи.

По неофициална информация на в. "Преса" Киров създал кухо дело, което разследвал сам. В него фигурирали несъщестуващи агенти, на които уж плащал. Той сам определял и бюджета по делото.

За такъв вид престъпление Наказателният кодекс предвижда наказание от 10 до 20 години лишаване от свобода и конфискация на цялото или на част от имуществото на виновния.

По-късно днес Елин Алексов, наблюдаващ прокурор по случая и говорител на Софийска Военно-окръжна прокуратура, коментира, че цялото разследване е преминало под знака на класифицираната информация, затова делото ще бъде секретно и не може да даде подробна информация, предаде "Фокус".

Той уточни само, че регламентираните нормативни документи са позволявали една част от средствата да не подлежат на контрол и така се е стигнало до липсата на огромната сума.

"Оттук нататък предстои съдебното производство, където е много вероятно да бъдат представени други доказателства, които ще бъдат проверени", добави прокурорът.

Източването на пари беше открито от новото ръководство на НРС, след като Киров бе освободен от шефския пост и стана съветник на тогавашния премиер Бойко Борисов.

Скандалът избухна през април миналата година, когато Борисов изненадващо го уволни. Тогава той обясни, че докладът за работата на Киров е съдържал такива факти, че единственият му ход е бил да го адресира веднага до прокуратурата.

Тогава президентът Росен Плевнелиев потвърди, че са установени финансови несъответствия в службата и те трябва да бъдат разследвани.