За проверката по скандала съобщи официално днес главният прокурор Сотир Цацаров преди началото на заседанието на Висшия съдебен съвет, предаде БНР. Той уточни, че и самата Станишева е поискала фактите от доклада да бъдат проверени.

На въпрос защо толкова време - година и половина, е отнело на държавното обвинение, за да се активизира по лобисткия скандал, главният прокурор отговори:

"Не очаквайте от мен да работя като ръководител движение - гара".

Аферата „Хохегер” е свързана с австрийския лобист Петер Хохегер. При тройната коалиция (когато премиер бе сегашният съпруг на Станишева) той спечели поръчка на българското правителство за 1.5 млн. евро, срещу които трябва да подобри имиджа на страната пред ЕС. Лобистът заяви, че фирмата на Моника Йосифова (тогава тя не бе омъжена за Станишев - бел.ред.) е получила 270 000 евро от парите по проектите.

Временна комисия "Хохегер" в предишния парламент стигна до заключението, че двата договора с лобиста са сключени така, че да няма реален измерител на ефективността им, както и на свършеното от Йосифова като подизпълнител.

Приключено от прокуратурата с "няма данни"

"Не отговарят на истината твърденията, че съм разпитвана по казуса "Хохегер",
коментира по-късно днес пред OFFNews Моника Станишева.

Тя бе категорична, че до момента не е разпитвана нито по този, нито по какъвто и да било друг повод нито от СДВР, нито от следствените органи.

"През 2013 г. подадох сигнал до прокуратурата с искане за проверка има ли извършено от мен престъпление по казуса "Хохегер" с цел да изчистя името си и дейността на моята компания. Към моя сигнал по-късно е присъединен и сигнал срещу мен, подаден от депутати от ГЕРБ, като двата сигнала са обединени в прокурорска преписка", каза още Станишева.

Миналия септември ГЕРБ внесоха сигнал до комисията за борба с корупцията и конфликт на интереси.

Станишева каза, че проверката по подадения от нея сигнал, както и по сигнала на ГЕРБ, е приключена от прокуратурата с отказ за образуване на досъдебно производство и със заключение, че „…в конкретния случай – предмет на настоящата преписка не са налице елементи от състава на престъплението по чл. 282 и 220 от НК…“.

За приключването на случая е уведомена с писмо от Софийска градска прокуратура на 13 февруари 2014 г.