34-годишната Боряна Бенева загина в четвъртък около 20 ч., когато дървена плоскост от строително скеле на 13-етажната сграда на Дома на техниката в Габрово се откъсна и я уби на място. Ден по-късно пък 69-годишен габровец загина, след като падна от покрива на къщата си. Той се бил качил, за да го поправя, тъй като бил повреден от ураганния вятър.

Областният управител отново разясни, че на Дома на техниката, който е държавна собственост, по проект се извършва рехабилитация, монтира се нова дограма и се подменя климатичната инсталация, по тази причина е и изградено скелето. В момента се разследват строителните дейности - направените сглобки, начините за обезопасяване и др.

На скелето имаше компрометиран участък, от който е излетяла дървената подпора. Още в събота той е отстранен и към момента изцяло е възстановена тази част от конструкцията. Свързани са трите фасади на сградата, направен е навес откъм главния вход и на тротоара, където спокойно могат да преминават хората", каза Мариян Костадинов.
 
С негова заповед сградата, в която са настанени всички поделения на държавните структури в региона, е евакуирана. Днес всички ръководители на териториалните поделения, помещаващи се в нея, трябва да направят оглед на пораженията в помещенията и етажите, които управляват. Незабавно трябва да предприемат и необходимите действия за отстраняването им.
„След като свършат това, сградата ще бъде освободена от евакуация", допълни Костадинов.

Междувременно кметът на Дряново Иван Николов е отменил бедственото положение в общината, обявено на 14 март заради ураганните ветрове и причинените от тях тежки щети. Габрово и Трявна обаче са все още в бедствено положение след бурята.

Четвърти ден без ток са около 20 села в Тревненско и 2 села в Габровско. Заради множеството аварии по мрежите за ниско напрежение към отделни абонати в града и населените места все още електричеството не е възстановено.

Днес продължава разчистването на дървета и на паднали отломки от сградите. За сигурността на учениците, тъй като все още има необезопасени сгради, днешният ден е неучебен. Започват огледите на пострадалите жилища, за които собствениците им са подали искания за възстановителна помощ. Щетите ще бъдат оценявани от комисии, в които влизат представители на общината, пожарната служба и лицензирани оценители.