Обществен съвет разпредели между пострадалите от наводнението три села в община Карлово средствата от дарителския фонд прозрачно и справедливо, съобщи областният управител на Пловдивска област Ангел Стоев.

Той уточни, че на последното си заседание съветът е приел методика, според която пострадалите са разпределени в пет групи. В първа група попадат девет собственици на жилища, които са напълно разрушени и няма никакъв начин да бъдат възстановени. Те ще получат по 16 655 лева. По 8000 лева ще получат 15 собственици на домове, които са негодни за обитаване, но подлежат на ремонт. Жилищните сгради, които са с наводнени етажи и унищожено обзавеждане, ще получат по 5660 лева, а наводнените, но с леки щети къщи - по 3300 лева. На този етап няма да получат средства собствениците, които имат само наводнени дворове и разрушени огради, подчерта Стоев, цитиран от БТА.

Областният управител съобщи, че до момента държавата е осигурила 14 милиона лева за пострадалите села, като най-много - около 13 милиона лева, са за карловските села Каравелово, Богдан и Слатина. Останалите средства се дадени на общините Калояново и Марица. От тях предстои 725 000 лева да се дадат от Междуведомствената комисия за бедствия и аварии, както и 3 милиона лева от Министерския съвет. Последните средства ще бъдат дадени на фирми, които са работели по време на наводненията с техника и материали, отбеляза Ангел Стоев. Очакват се още средства от дарители, които ще бъдат разпределени и към последната група. Това са около 1 500 000 лева от дарителски сметки, както и близо 250 000 лева от есемеси, които са още при мобилните оператори.

По думите на Стоев, ако парите не бяха минали през Обществения съвет, отпускането им щеше да стане по-бързо, но нямаше да бъде с тази прозрачност. Той добави, че по разчети на Община Карлово 60 милиона ще бъдат необходими за пълното възстановяване на инфраструктурата в населените места.

"Работим по въпроса тези средства да бъдат вкарани в бюджета на Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към МС. С тези пари ние ще възстановим улици, 14 моста и обществени сгради. В момента са отпуснати пари за проектиране, което ще се случи през тази календарна година. През следващата ще започне възстановяването, а оптимистичният вариант е някъде към края на лятото да се приведе всичко във вида, в който е било преди години", коментира Стоев.

"В трите най-тежко засегнати села - Каравелово, Богдан и Слатина вече е възстановено електрозахранването. Вода няма само в седем къщи, находящи се в Богдан, тъй като там се ремонтира уличната мрежа и се полага нов водопровод. Осигурени са временни жилища за хората без подслон, както и дърва за огрев на нуждаещи се. Искам да подчертая ролята на много държавни институции, които се включиха във възстановяване на инфраструктурата и обгрижване на хората и най-вече на Българската армия - над 2500 военнослужещи помогнаха във възстановителните дейности", подчерта още Стоев.

Относно осигуряването на безплатните дърва за огрев, довлечени от водата, Стоев подчерта, че до този момент по-голямата част от хората и в трите села са ги получили и това са хората, които са използвали лични резачки и транспорт. Той уточни, че е постъпили частна инициатива услугата да бъде извършвана срещу 40 лева на кубичен метър, но никой не се е възползвал от това и предложението е отпаднало. От Министерството на земеделието са се ангажирали, чрез местните лесничейства, да осигурят нарязването на дървата за около 50-60 социално слаби семейства, каза Стоев и добави, че очаква от Община Карлово да осигури транспортирането им до домовете на хората.