27-годишният охранител обяснил, че нямал намерение да наранява служителите в банката, пише в. "Труд". Насочил оръжието си към охранителя Станчо Станчев, но не искал да го улучва. Искал само да го изплаши.
"Той реагира несериозно на това, което се случи. Аз казах, че правя грабеж, а гардът се смееше", обяснил Стефанов, който се предаде след близо 40 часа на 25 март сутринта.

Първо го настанили в арестантската стая заедно с крадец на кабели, а после го преместили в самостоятелно помещение. Отначало отказал да дава обяснения, защото бил изтощен. След това направил пълни самопризнания, че нападнал банката за пари. Преди да нахлуе вътре около час обикалял центъра на Сливен, където има няколко банкови клона. Не е ясно засега защо е избрал "Инвестбанк". При разпита станало ясно, че не е знаел колко пари има в офиса, колко служители, какъв е СОТ-ът и има ли жива охрана.
По-късно днес съдът в Сливен ще гледа мярката на Стефанов.

Известният адвокат Марин Марковски ще бъде защитник на похитителя. "Дяволът не е толкова черен, колкото го представят", обясни той в сутрешния блок на ТВ7 и добави, че може да измъкне похитителя с условна присъда.

Състоянието на ранения охранител Станчо Станев продължава да е критично и нестабилно, съобщиха от Военномедицинска академия. Мъжът е в Клиниката по анестезиология и реанимация на академията, на апаратно дишане и в изкуствено поддържана медикаментозна кома.

В село Кортен има подписка в защита на Стефанов. До вчера бяха събрани над 5550 подписа. "Не отричаме вината на Стефан, но искаме  да смекчим присъдата му. Обидени сме, защото по негов адрес се изля много злоба, по форумите имаше призиви за линч и смърт. А той е един обикновен, беден човек, с много труден живот", казва Истилияна Босилкова от комитета.

Междувременно вътрешният министър Цветан Цветанов обясни пред БНТ, че  информацията, че Стефанов е наркоман, е изиграла роля той "да се отключи и да разговаря", цитира го "Фокус".
"Трябва да има една по-стройна организация за информираност и по този начин да се стремим да имаме диалог, както се стремяхме да го имаме с похитителя, защото и медиите могат да допринесат, но могат и да попречат", обясни още министърът.

"Ние не сме хора, които се опияняваме от добрия край. Трябва да има справедлив процес, тук място за съчувствие няма“, добави той. По думите му, в съда ще се има предвид, че Стефанов не е причинил жертви.

Снайперистите от Специалния отряд за борба с тероризма са държали на мушка похитителя 12 часа без прекъсване. По време на операцията е имало моменти, в които се е обсъждало силово обезвреждане на Стефанов, но е преценено, че рискът за живота на заложниците и на похитителя е твърде голям. Извеждането на заложниците от банката е бил пиков момент, каза командирът на баретите Кирил Димов пред БНТ.