Лъжливи профили във Facebook, представящи се за Юлиан Вергов, Александър Сано или Владимир Карамазов, пишат на самотни жени - това се оказва една от новите схеми за измама с цел да експлоатират невинни жертви за финансова печалба.

В ефира на NOVA Владимир Карамазов разказа, че фенове получавали следното съобщение: "Здравей, ти си мой последовател. Аз адски много ти се радвам, обичам последователите си, много ще се радвам да си пишем". По думите на актьора хората "се хващат" на това. 

"Здравей, любими мой фен. Аз много ти благодаря, че ти така ме подкрепяш", пък гласяло съобщение, изпратено от фалшивия профил на колегата му Александър Сано.

Първенец в актьорската гилдия по фалшиви профили в социалните мрежи вероятно е Юлиан Вергов, като само във Facebook има поне седем такива. "Докладвам ги, но нищо не се случва", сподели актьорът. 

"Имаше една жена, която даже беше донесла и подарък. Казвам ѝ, че няма такова нещо, показвам ѝ профила. Тя беше много разочарована. Първо се хвърли върху мен все едно аз имам нещо общо", разказва актьорът.

Имало и случаи, в които дамите са разочаровани, че истинската звезда не знае за съществуването ѝ, въпреки часовете, прекарани в интимни чатове, а разочарованието се превръщало в агресия.

"Започват жестоко да ме тормозят и стават агресивни", казва Владимир Карамазов, който на 5 декември получил 92 съобщения от фенка. "Най-вероятно тази жена доста дълго време е живяла в някаква илюзия. Това са някакви такива филми на някакви връзки", посочи той.

Начинът на изразяване може да даде сигнал, че има нещо гнило, казват експерти. Измамници извън границите на страната ни намират начини да таргетират българки, за да се възползват от тях.

"Често престъпниците, които извършват подобни измами, използват автоматизирани средства за превод на български език", обясни комисар Владимир Димитров, директор на отдел "Киберсигурност" в ГДБОП.

"Искат им се сериозни суми от по няколко хиляди евро под предлог, че ще бъдат близо до сцената и ще вечерят с тази звезда, ще получат автограф, подарък, ще се снимат с нея. И тъй като са фенове на тази звезда, жертвите се подмамват да изпратят пари", обясни още комисар Димитров.

Не винаги фалшивите актьори, скрити зад клавиатурата, правят гръмки обещания на последователите си. Има варианти да започнат да продават стоки, като използват лицата на известните.

"Когато видят, че натрупват 5000-10 000 последователи, което е напълно възможно, ако копират едно към едно профила, и започват да се прокрадват джапанки, роклички и става сергия", обяснява Владимир Карамазов.

"Аз съм си комуникирал с такъв фалшив профил. Един ме умоляваше да не му докладвам профила. Той щял да изкара някакви пари и дори ми предложи да си ги делим", добавя Александър Сано.

В случай, че и тази схема не провърви, хакерите вдигат нивото. Ако се излъжем да кликнем на някой линк, който ни пращат - превземат Facebook профили и започват да търсят компромати.

"Изпращали са интимни снимки вътре в чатовете. Съобщения, които са си между партньори, приятели и са особено притеснени от това да не се разпространи тази информация", обяснява комисар Димитров.

Експерти съветват да обръщаме внимание дали профилът на любимата ни звезда е верифициран от социалната мрежа със синя значка до името на публичната личност, каквато се използва във всички социални мрежи.