Главната дирекция "Борба с организираната престъпност" (ГДБОП) свали от интернет пространството фалшивия видео клип с образа и гласа на държавния глава, съобщиха от Министерството на вътрешните работи (МВР).

По-рано от президентската институция информира компетентните органи относно разпространяван в социалните мрежи клип, който злоупотребява с образа и гласа на държавния глава в мнима реклама на "Лукойл" и имитира репортаж на Нова телевизия.

От МВР посочват, че екипът на отдел "Киберсигурност" в ГДБОП ще бъде безкомпромисен към авторите на подобни видеа с фалшиви новини, генерирани с изкуствен интелект. Благодарение на отличното си сътрудничество с български и чуждестранни социални платформи и доставчици на дигитални услуги, органите на МВР блокират и ще продължават да премахват незаконно, измамно или противоправно съдържание, използвано от киберпрестъпници", се казва още в съобщението.

От МВР напомнят, че всеки български гражданин, който е станал жертва на киберпрестъпления може да сигнализира ГДБОП на имейл: report@cybercrime.bg.