90-годишна жена е била сред задържаните в Гърция българи, туристи от Гоце делчев, които опитаха да посетят лобното място на Гоце Делчев край Серес, съобщи Нова. Гръцките полицаи завели  в ареста групата, пътувала с бус. Както разказали, били спрени от цивилна кола, личните им документи били събрани, а след това под конвой всички били отведени на 20 километра в Серес. Там нашите сънародници прекарали часове, без да получат обяснение какво е наложило тяхното отвеждане в полицейския участък.

От Външното ни министерство обясниха за Нова, че гръцките правоохранителни органи не са посочили конкретни причини за предприетите от тях действия. А Генералното ни консулство е изискало информация на какво основание са предприети действията за възпрепятстване на българските граждани от страна на властите в Гърция.

На 4 май сутринта група от 18 души от Гоце Делчев, потегля към Гърция, за да посети лобното място на революционера. Близо до село Баница, бусът им е спрян.

"Изненада ни, че на отбивката от главния път, където се слиза за село Баница, имаше цивилни коли. Спират ни, съответно се легитимират и казаха "Не може да слезете надолу", разказва Богдан Ципуров.

"Нас ни спряха на асфалтовия път и от там ни закараха на 20 км. Без документи, под конвой - в полицията", твърди Иван Калайджиев.

"Нямаше някакъв вид разпит. Мен ме питаха как се казва майка ми", посочва Ципуров.

В гръцкия полицейски участък се озовава и 90-годишната Павлина Събкова. "Много неприлично, много тъжно и много жалко. Превърнаха ни в някакви престъпници. А ние горките имаме ли вид на престъпници? Нося букет от хризантеми", заяви 90-годишната жена.

Част от хората са успели да се свържат с консулската ни служба в Солун. Прекарали часове в районното, а отговор защо са задържани не получили. "Много унизително. Аз им казах на излизане: "Какви комшии сте?". И когато казах "Не може да сме в ЕС комшии и да се държите така с нас", единият полицай ми каза: "Хайде, хайде. По-бързо навън", споделя Смилянов.

Ципуров допълва: "Повечето беше стресът от страна на групата. Впоследствие изтече някаква информация, не знам от къде дойде, че това е било обявено за военна зона".

По думите му никой не дал обяснение защо са задържани. "Накрая казаха - рутинна проверка", каза Ципуров.

Не получили и официален документ, че са били в полицията. Външното ни министерство все още няма официална информация от гръцките власти. "Ние не искаме нищо. Ние искаме да се извинят. Да кажат, че са сбъркали", категорична е Павлина Събкова.