Министерството на външните работи (МВнР) е получило сигнал за български граждани, които са отведени до полицейското управление в гръцкото село Кариес, познато в България като село Баница. Това съобщи на брифинг в МВнР служебният министър на външните работи Иван Кондов.

По-рано от "Възраждане" съобщиха, че жандармерията в Гърция е отцепила района около село Баница, където е погребан Гоце Делчев.

Първата българска кола, която е пристигнала там, е задържана, а българските граждани - отведени в неизвестна посока, твърдят от партията на Костадин Костадинов. От "Възраждане" напомниха, че български граждани пътуват днес натам, за да посетят лобното място на Гоце Делчев.

Иван Кондов обаче уточни, че българските граждани не са арестувани. Те са били спрени, не са били допуснати да стигнат до дестинацията си. Отведени са в полицейското управление за проверка на документи, обясни външният министър, цитиран от БТА.

"Имаме уверението на генералния ни консул в Солун, че ще бъдат освободени до половин час", каза още министърът.

Той посочи, че все още не е ясна причината, поради която българите са били спрени.

Районът към лобното място е бил отцепен от гръцката полиция и не са допуснати български граждани да го посетят и се поклонят пред паметта на Гоце Делчев, съобщи по-късно и председателят на Фондация "Македония" Виктор Стоянов.

"Извършават се безумия като проверка на личните документи в Районното управление в Серес, която трае пет часа. Поклонници от България, хора на по 70-90 години, които днес пътуваха, бяха държани по този абсурден начин. Бяха задържани около 30 души, около 20 от тях на възраст над 60 години".

Генералният ни консул в Солун Антон Марков каза за БНР, че е приключила проверката на документите на български граждани в полицейското управление в Серес. Няма задържани наши сънародници. От консулството са отправили запитване до гръцките власти каква е причината българите да бъдат спрени до село Баница и да бъдат възпрепятствани да се поклонят на лобното място на Гоце Делчев.

Гоце Делчев, деец на националноосвободителното движение на българите в Македония и Одринско, идеолог и организатор на Вътрешната македоно-одринска революционна организация, загива през 1903 г. край село Баница.

По повод 120 години от гибелта му в град Гоце Делчев и в Благоевград имаше тържествени прояви, в които участваха президентът Румен Радев и председателят на Народното събрание.

В Скопие също отбелязват годишнината, като честванията започнаха с панихида в двора на църквата "Св. Спас", където се намира саркофагът с костите на Гоце Делчев. Министерството на вътрешните работи в Северна Македония въведе от вчера вечерта специален режим на движение, като улицата в подножието на Скопското кале до църквата "Св. Спас" е затворена за движение.