Варненският митрополит Йоан и врачанският митрополит Григорий излязоха със съвместно обръщение, в което обявиха, че оттеглят подкрепата си за синодната наредба, която промени правилата за избор на епархийски митрополит в Сливен.

В позицията си те посочват, че са притеснени от разделението, до което е довела наредбата, изключваща свещеници и миряни при избора на нови митрополити.

Документът промени правилата за избор на митрополити в средата на започнала процедура след смъртта на сливенския владика Йоаникий. 

След последните избори за нов Сливенски митрополит Светият Синод анулира вота, който отреди първо място на епископ Йеротей Агатополски, а второ на Михаил Константийски. Това доведе до протести, както и до сезиране на институции. 

Позицията на митрополит Йоан и митрополит Григорий споделят още четирима митрополити - Йосиф, Гавриил, Серафим и Даниил, а в защита на промяната са седем митрополити - Великотърновски Григорий, Пловдивски Николай, Плевенски Игнатий, Западно и средноевропейски Антоний, Русенски Наум, Старозагорски Киприан и Силистренски Яков.

Митрополитът за САЩ, Канада и Австралия Йосиф също излезе със становище, в което посочи, че касирането на избора и приемането на наредбата са прибързани и безотговорни решения. Заради това, че не е в България обаче той не взима участие по време на гласуванията. 

Свещеници от Сливенската епархия настояха за среща с варненския митрополит, който е и временно управляващ. БТА съобщи, че тя ще се проведе днес от 11 часа. Авторите на писмото, входирано в канцеларията на Сливенската митрополия, предлагат на срещата да присъстват представители от всички духовни околии в диоцеза на Сливенската епархия, както и да споделят с Негово Високопреосвещенство своите притеснения, свързани с "подмяната на истината и тиражирането на неистини от страна на лица, които имат за цел да нарушат мира и разбирателството в нашата епархия".

Според отец Иван Янков от храм "Св. Троица" в сливенския кв. "Речица" в църквата има нередности, които не са на най-ниското ниво. Пред журналисти, заедно с други свещеници от духовните околии на Сливенската епархия, той заяви: 

"Ние се състезавахме по правилата - такива, които не сме измислили и утвърдили ние, по всички канони и закони на Българската православна църква и си избрахме наш представител за митрополит - Йеротей. Дори когато се състезаваме по всички техни правила и условно казано ги "бием", те зачеркнаха нацяло правилата."

На 13 март, за когато Синодът е назначил каноничният избор, се очаква миряни и свещеници да протестират пред синодалната палата срещу новата наредба, която според тях е в разрез с Устава на БПЦ.

Отец Николай Петков коментира пред БНТ, че не вижда друг начин за противодействие, освен протест:

"Аз се опасявам, че ако Светият Синод силно наложи своето решение да се избира служебно митрополит, това би довело до една невероятна криза в доверието. Просто няма друг начин да се променят реалностите, освен чрез протест. Деликатният въпрос обаче е какво следва от всичко това. Има едни феодални реалности, които са доста зловещи."

Междувременно в епархията върви подписка от миряни от различните енории в подкрепа на решенията на Светия синод. Писмото си по надслов "Право на отговор" е изпратено до Негово Светейшество патриарх Неофит, митрополитите от Светия синод, директорите на обществените медии БТА и БНТ: 

"Следим с болка и скръб опита на една групировка да наложи своето мнение чрез манипулации и медийни изяви с внушения и неправомерни действия. Едни жалки опити на свещеници да запазят статуквото и доброто си поминуване. Обръщаме се към онези миряни, които протестират срещу Св. Синод и които са подведени от своите свещеници, да не участват в тези безчиния и саморазправа чрез словесна война, съблазняваща неукрепналите във вярата наши братя и сестри."

"Подписката е с благословението на дядо Йоан в подкрепа на Светия синод и неговите решения", обясни пред БТА отец Евгений Янакиев от катедралния храм "Св. Димитър" в Сливен. Своята подкрепа към подписката изрази и отец Йоан Петров от храма "Св. Петка" в Сливен, който коментира, че протестирайки срещу решенията на Синода, се пренебрегват всички църковни легитимни власти. Според него протестиращите свещеници проявяват своеволие, наричайки ги "църковна хунта".

Междувременно главата на Българската православна църква Патриарх Неофит остава в болница.