Президентът Румен Радев връчи на основателя на образователната онлайн платформа "Уча.се" Дарин Маджаров наградата в категорията за специален принос в конкурса "Наградите на БАИТ" за 2018 година. 

Платформата предлага на учениците повече от 13 000 видео урока и теста, които покриват 97 процента от материала, изучаван в училище. При създаването й Дарин Маджаров сам записва над 500 видео урока по различни учебни предмети, за да мотивира учениците и за да запали у тях искрата на любознанието. Проектът е носител на множество отличия, сред които и президентската грамота "Джон Атанасов - за проекти с голям обществен принос" за 2016 г.

Искам да поздравя организаторите и журито в конкурса, които създадоха една добра традиция, която стимулира ИТ сектора в България, каза президентът Радев по време на церемонията. Искам да поздравя всички участници в конкурса, защото иновациите са отражение на нивото на националните амбиции за бъдещето на обществото и на бизнеса. ИТ секторът днес е решаващ във всички останали сектори, посочи Радев.

Идеите, които генерират този сектор, са изключително важни за нашето развитие, защото без него няма иновации, а те са най-ефективният стимул за висок и устойчив икономически растеж, особено сега, когато растежът става заложник на демографията, добави Радев. Убеден съм, че този сектор ще продължи да се развива и то с бързи темпове, както досега и с младите ни таланти дава на страната конкурентно предимство в нашия регион, добави държавният глава.

Радев посочи, че е потребител на платформата Уча.се и даде информация за това как се справя синът му в училището. "Той е много доволен от платформата, но не е доволен, че аз получавам седмичния отчет на моя телефон", каза Радев. В тази онлайн платформа виждам всички важни принципи за развитие на образованието, допълни Радев.

Ева Майдел, евродепутат, връчи наградата за компания с най-голям принос за популяризиране на имиджа на българската ИКТ индустрия по света. Призът беше връчен на "Мобайл Системс" ООД, с продуктите на която се ползват 500 милиона потребители по света, каза Ева Майдел. 

Наградите на БАИТ се раздават за осма поредна година и се присъждат на личности, компании и институции за принос в развитието на информационните и комуникационните технологии. В категорията " Журналистически принос" в конкурса бяха отличени Флора Велчева и Добромир Видев, журналисти от Българското национално радио.