Президентът Румен Радев призова палестинския си колега Махмуд Абас да окаже подкрепа за усилията за освобождаване на българските моряци на задържания край бреговете на Йемен кораб "Галакси лийдър" (Galaxy Leader). Това е станало в телефонен разговор между двамата държавни глави, обявиха от "Дондуков" 2. 

Президентът Абас е изразил готовността на Палестина да окаже съдействие в тази посока в съответствие със своите възможности. В началото на март Радев се срещна с посланиците на арабските държави в България, като също призова за подкрепата на арабските държави за освобождаване на българските моряци. 

Товарният кораб "Галакси лийдър" с 25 души екипаж бе похитен на 19 ноември м.г. от йеменските бунтовници хуси в Червено море. Сред похитените бяха и двама българи - капитанът на плавателния съд Любомир Чанев и старши помощник капитанът Данаил Веселинов. "Галакси лийдър" е управляван от японската компания "Нипон юсен", но принадлежи на "Рей кар кериърс" - британска компания, контролирана от израелския бизнесмен Ейбрахам "Рами" Унгар. През февруари министърът на транспорта Георги Гвоздейков обяви, че българските моряци са добре, живи и здрави са и настанени в хотел, като се организира тяхното прибиране към България. 

Извън темата за "Галакси лийдър", Радев е заявил пред Абас, че "България следи с огромна тревога и загриженост случващото се в Ивицата Газа и на Западния бряг".

"Страната ни остро осъжда терористичната атака на "Хамас" срещу Държавата Израел от 7 октомври миналата година, както и всяка проява на тероризъм. В същото време България по никакъв начин не приема ситуацията, в която загиват хиляди цивилни граждани, жени и деца, а един милион души в Ивицата Газа са застрашени от хуманитарна катастрофа".

В телефонния разговор с президента на Държавата Палестина Радев е заявил още, че "България е част от решението на Европейския съвет от 20 март тази година за незабавна хуманитарна пауза, която да доведе до трайно прекратяване на огъня, безусловно освобождаване на всички заложници и предоставяне на хуманитарна помощ". 

Румен Радев е изразил надежда разумът да надделее в името на бъдещето на хората от Палестина и Израел и за намиране на мирно решение на основата на принципа на двете държави, в съответствие с резолюциите на Съвета за сигурност на ООН.

Махмуд Абас, от своя страна, е изразил високата си оценка за традиционно приятелските отношения между България и Палестина, както и за принципната позиция на България в подкрепа на прекратяването на бойните действия в Близкия Изток, освобождаване на заложниците, осигуряване на свободен достъп на хуманитарна помощ за бедстващото население в Ивицата Газа и за търсене на мирно решение на основата на принципа на двете държави, съобщиха още от прессекретариата на държавния глава.