Говорител на йеменските хуси заяви пред Си Ен Ен, че решението за освобождаването на товарния кораб "Галакси лийдър" и неговия екипаж ще бъде взето от "Хамас", предаде БТА.

Плавателният съд с 25 души екипаж бе похитен на 19 ноември м.г. от хусите в Червено море. Сред отвлечените моряци са двама българи - капитанът на плавателния съд Любомир Чанев и старши помощник капитанът Данаил Веселинов. "Галакси лийдър" (Galaxy Leader) е управляван от японската компания "Нипон юсен", но принадлежи на "Рей кар кериърс", британска компания, контролирана от израелския бизнесмен Ейбрахам "Рами" Унгар.

"Корабът и неговият екипаж са в ръцете на братята от съпротивителното движение "Хамас" и бригадите "Ал Касам"", заяви говорителят на хусите Насър ад Дин Амер пред Cи Ен Ен, като допълни, че с "Хамас" се водят преки и текущи дискусии за това дали да бъдат освободени.

"Ние нямаме собствени претенции по отношение на този кораб", каза той.

Надеждата за скорошно завръщане на международния екипаж на плавателния съд намалява, като висш филипински дипломат заяви, че не очаква освобождаване, докато не приключи войната в Газа, а хусите твърдят, че съдбата на моряците вече е в ръцете на "Хамас".

От отвличането са изминали вече близо 120 дни и според високопоставения филипински правителствен служител няма индикации, че хусите са готови да ги освободят, докато не приключат военните действия.

Едуардо де Вега, служител на филипинското министерство на външните работи, който наблюдава милиони филипински работници мигранти, казва, че нищо не може да се направи, тъй като хусите казали "че те ще продължат да държат кораба и всички членове на екипажа, докато не видим край на военните действия в Газа", каза той пред Си Ен Ен.

Министерството на външните работи (МВнР) на България работи съвместно с партньори и държави, които имат техни граждани на борда на корабите "Галакси лийдър" и "Руен", за освобождаването на плавателните съдове и екипажите им, съобщиха за БТА от дипломатическото ни ведомство през декември.