Информацията, която имаме от Министерство на външните работи за моряците от похитения в Червено море кораб "Галакси лийдър" е, че те са добре, живи и здрави са и настанени в хотел. В момента се организира тяхното прибиране към България. Това заяви пред bTV министърът на транспорта Георги Гвоздейков.

Той добави, че действията по завръщането им се координират от Министерството на външните работи.

Товарният кораб "Галакси лийдър" с 25 души екипаж бе похитен на 19 ноември м.г. от йеменските бунтовници хуси в Червено море. Сред похитените са двама българи - капитанът на плавателния съд Любомир Чанев и старши помощник капитанът Данаил Веселинов. "Галакси лийдър" (Galaxy Leader) е управляван от японската компания "Нипон юсен", но принадлежи на "Рей кар кериърс", британска компания, контролирана от израелския бизнесмен Ейбрахам "Рами" Унгар.

По думите на министъра преговорите за освобождаването на българските моряци от кораба "Руен" също са на финален етап. 

Плаващият под малтийски флаг кораб, който е българска собственост - "Руен", беше взет на абордаж след инцидент в Арабско море край бреговете на остров Сокотра в Йемен в средата на декември м.г.

"Моряците са в добро здравословно състояние, няма проблеми и опасност за тях. Надяваме се в скоро време тази сага да приключи и корабът да бъде освободен. И дано такива варварски действия да бъдат в историята и да бъде намерен начин те да бъдат спряни", добави Георги Гвоздейков.