Ангел Марин е заслужил офицер и държавник, посветил без колебание и без остатък професионалния и житейския си път на България. Това заяви в съболезнования до близките на Марин държавният глава Румен Радев, съобщиха от прессекретариата му.

Радев, заедно с вицепрезидента Илияна Йотова, присъства днес в Батак на траурната церемония по повод кончината на вицепрезидента на Република България в периода 2002-2012 г.

"Генерал Марин изпълняваше своя дълг с чест и отговорност, с всеотдайност и неподправено родолюбие, отстоявайки интересите на българския народ", подчертава президентът Радев.

Държавният глава открои важния принос на Ангел Марин за изграждането и развитието на президентската институция и за утвърждаването на нейния обществен авторитет.

"Не на последно място ще запомним генерал Ангел Марин и със силното му чувство за справедливост и лично достойнство, с пословичните му скромност и човечност. До последните си дни той остана верен на своите принципи, не спестяваше критиките си и отстояваше активно значими за обществото ни каузи", заяви още Радев.

На траурната церемония в Батак присъстваха още президентът в периода 2002-2012 г. Георги Първанов, народни представители, кметове и представители на местното самоуправление и много граждани.

Вицепрезидентът на България от 2002 до 2012 г. Ангел Марин почина на 18 март сутринта на 82-годишна възраст. За кончината му съобщи синът му Симеон Марин. Погребението е в родния му град Батак.