Вицепрезидентът на България от 2002 до 2012 г. Ангел Марин е починал тази сутрин на 82-годишна възраст. За кончината му е съобщил синът му Симеон Марин, предава БТА. Погребението ще бъде в родния му град Батак.

Ангел Иванов Ма̀рин е български офицер, политик и третият вицепрезидент на Република България след промените през 1989 г.

Той остана на "Дондуков" 2 в продължение на два мандата - от 22 януари 2002 и 22 януари 2012 г. в двойка с президента Георги Първанов.

През 2018 г. президентът Първанов връчи на о.з. генерал-майора и негов вице най-високото отличие - орден "Стара планина".

Ангел Марин е роден в Батак на 8 януари 1942 г. Завършва гимназията в Девин през 1960 г. и 5-годишния курс по специалност "Земна артилерия" в тогавашното Висше военно артилерийско училище в Шумен. По-късно завършва със златен медал 4-годишния курс на Военната артилерийска академия в Ленинград, тогава СССР.

От 1965 г. служи в Ракетните войски на Българската армия (БА), като преминава през всички длъжности. Между 1982 и 1987 г. е началник на Ракетните войски и артилерията на 2-ра мотострелкова дивизия. В периода 1987 - 1990 г. е командващ Ракетните войски и артилерията на Трета армия. През 1991 г. му е присвоено военното звание генерал-майор, като от 1990 г. е командващ на Зенитно-ракетните войски и артилерия на Сухопътните войски на БА.

На 16 март 1998 г. е освободен от длъжността и от военна служба поради несъгласие с начина на провеждане на военната реформа, като е уволнен дисциплинарно с указ на президента Петър Стоянов, с мотиви нарушение на деполитизацията в закона за отбраната, по предложение на заместник-началника на ГЩ контраадмирал Петър Петров.

Повод за уволнението му е политическият му коментар, излъчен по телевизията: "Командата бегом към НАТО не е здравословна за България и армията ни". След напускането на армията ген.-майор Ангел Марин стана вицепрезидент, издигнат от БСП в двойка с президента Георги Първанов. 

Поклон пред паметта му!

БТА