"На Преображение през 1903 година тракиецът въстана, за да изпълни своя дълг като човек и българин пред своя род и към себе си" - това каза президентът Румен Радев по време на Националния възпоменателен събор по повод 116-та годишнина от Илинденско-Преображенското въстание в местността Петрова нива, предаде "Фокус". 

"Така години след тези паметни събития Михаил Герджиков описа една от най-трагичните, но и славни страници от нашата история. Страница, написана с кръвта на шепа юнаци, изправили гордо вдигнати глави в една отчаяна, но достойна битка за справедливост. Едно народно въстание, един подвиг, за който с готовност и дори с нескрито удоволствие бедният селянин от странджанските и родопските усои и полският работник от одринските степи заделяха от оскъдния свой и на децата си залък, за да си набавят оръжие", отбеляза държавният глава, под чийто патронаж се провежда съборът.

Той припомни, че след конгресите в Смилево и Солун, делегатите от Одринския революционен окръг решават да застанат рамо до рамо със своите братя от Македония и да принесат и своя дан към олтара на революцията.

"От Илинден, през Преображение, до Кръстовден македонските и тракийските българи водят епична битка за свобода, избирайки достойната смърт пред скотския живот. Въстанието е потопено в кръв - в Тракия избитите са хиляди, а селата - опожарени. Безкраен човешки керван поема по своя поход към земята на спасението, към свободна България. Неговата съдба обаче остава неразбрана. Това е несретничеството на тракиеца - такова бе то през 1903 година и през 1916 година. И свои, и чужди търгуват за негова сметка, докато той с цената на живота си защитава общонационална кауза, ще напише по-късно Михаил Герджиков", каза още президентът.

"И ако никой през годините не изпълни дълга си пред тракийци, то нека днес, от това свято място, да заявим категорично, че е въпрос на отговорност на всеки български държавник да бъде редом до наследниците на пострадалите. Нека да е ясно, че не търсим отмъщение, но няма да забравим и пепелищата, които погълнаха не само домове и имане, но и хиляди човешки съдби. Нека не се крием зад дълбока политика на благоразумие, защото е въпрос на национално достойнство да не позволим да бъде преиначавана историята, да не допуснем и да направим така, че да не бъдат забравени справедливите искания и да бъдат отлагани за някой следващ ден. Това е единственият европейски начин да постигнем завета на Георги Кондолов. Поклон пред паметта на героите и хилядите невинни жертви. Да живее България!", допълни президентът.

Преди словото на му заупокойна молитва в памет на жертвите от Илинденско-Преображенското въстание отслужи Сливенският митрополит Йоаникий.

Хиляди българи се събраха в местността Петрова нива и тази година. Освен военнослужещите от Въоръжените, Военноморските сили и Националната гвардейска част, да отдадат почит на героите  дойдоха и стотици тракийски наследници. 

Събитията по отбелязване на 116-тата годишнина по традиция започнаха в ранните часове на деня с фолклорния конкурс "С песните на Манол Михайлов" и детския пленер "Цветовете на Странджа".

По-рано се проведе научна конференция, чиято тема тази година бе "Капитан Петко Войвода и борбата на тракийските българи за свобода и справедливост". След нея д-р Ваня Стоянова даде урок по история на открито, чиято тема бе "Капитан Петко Войвода - 175 години безсмъртие".