Темата за ромите се употребява преди всеки изборен цикъл и "избухва", когато наближи вот. Така коментира пред bTV случая "Войводиново" Радан Кънев от "Демократична България".

"Криминални инциденти се превръщат в политическа тема, излизат на преден план различни видове националисти, издигат се лозунги, събарят се къщи, след което идва изборният ден - купуват се няколко десетки или няколкостотин хиляди ромски гласа", посочи Кънев.

По думите му при обсъждането на проблема на политическо ниво липсва дълбочина и вместо да бъде разрешен той става все по-тежък: "Не можем да допускаме да има демонстрация на един етнос в рамките на българската нация срещу друг и да очакваме да има и обратното. Рано или късно това ще се превърне в много по-голяма драма, отколкото виждаме в момента".

Двустранна агресия, която националистите пораждат, е много опасна и трябва да бъде потисната, настоя Радан Кънев.

По думите му българските закони са достатъчно строги, но не се прилагат ефективно.

"Когато говорим за тази системна престъпност, за незаконни постройки и отношения между малолетни, то във всички тези случай се говори за едно и също - продължаващо беззаконие, което се шири в нашата държава, допълни той.