Организаторът на престъпната група е 48-годишен мъж, който е криминално проявен, а помощниците му - 37-годишен мъж и 34-годишна жена. Той бил собственик и управител на четири фирми.

Измамникът наел два офиса в Пловдив с 20-25 служители, владеещи различни чужди езици, които предлагали намиране на работа във Великобритания. Те били разпределени в пет екипа и се представяли пред клиентите с фалшиви английски имена. Групата изградила стройна схема – ползвала интернет сайтове, регистрирани с фалшиви имена и адреси, предимно в Обединеното кралство. Програмата била създадена така, че извличала всички имейли, регистрирани в сайтовете, и чрез сървър препращала кореспонденцията и линковете към конфигурации, обслужвани от създадените екипи.

Използвали се виртуално създадени фалшиви фирми – посредник за намиране на работа и фирма за документи, за които кандидатът за работа не предполагал, че са свързани. Списъкът с клиенти се зареждал всеки ден от легални сайтове за предлагане на работа, като се извличали всички имейл адреси на регистриралите се в съответния сайт. Системата пращала писма, с които уведомявала кандидатите да предоставят личната си информация.

Във времето групата започнала да набира и кандидати за работа от Африка и Индонезия. За подготовката и превода на съответния език следвало да заплати 33 евро или 30 британски лири. После се оказвало, че документите трябва да бъдат изпратени на бъдещия работодател и на хартиен носител. Таксата за куриер на фирмата за документи била 16.50 евро. За нов комплект документи измамниците прибирали по 60 евро.

Впоследствие фирмата посредник прекратявала всякаква кореспонденция. За да се прикрият дирите на теглените суми, те били изпращани чрез фирми за парични преводи по сметка на лица, които упълномощили близки на организатора или самия него. Част от тях са от ромски произход и са роднини.

По данни към момента престъпната дейност се развивала от 2007 г., а реализираната печалба е около 20 000 лв. на месец. Продължава събирането на информация за броя на засегнатите от схемата – български и чужди граждани.

От офисите са иззети 47 компютъра, 23 CD, 12 хард диска, печати с ключове, сървър, преносима памет, рутер, папка с ведомости за заплати, голямо количество документи. В жилището, обитавано от организатора и майка му, са открити иззети два лаптопа, компютър, 20 000 лева, огромно количество платежни документи за парични преводи, множество платежни нареждания към банки и пълномощни.

Действията по разследването продължават под ръководството на районната прокуратура.