Рязко се увеличават болните с туберкулоза. Това предупреди пулмологът д-р Стела Денчева, управител на Белодробната болница във Велико Търново пред БНР. Болниците нямат средства за нормално съществуване, затова не финансират и не провеждат скринингови програми за откриване на туберкулоза. Според нея белодробните болници не срещат подкрепа и от Министерството на здравеопазването за това.

"Следващата вълна след Covid ще е от туберкулоза", предупреждава д-р Стела Денчева.

"Средногодишно във Великотърновска област се откриват поне по 40 болни с туберкулоза. При започването на Covid вълната случаите рязко намаляха", посочи пулмологът.

"В началото на календарната година пациентите с туберкулоза изчезнаха. Причините за това са няколко. Първо - огромен страх сред хората от Covid, които спряха да търсят медицинска помощ. Второ - заради пандемията, ограничените контакти и страшно голямото натоварване в лечебното заведение. Заради Covid, ние спряхме профилактичните прегледи и активното издирване на пациенти с туберкулоза, поради което в началото на календарната година имахме двама или трима за първото шестмесечие. Но не е така реално. След това, когато намаляха болните с Covid, в началото на юни изведнъж пациентите започнаха д търсят медицинска помощ. Оказа се, че започнаха да се появяват едни затлачени случаи, които са се самолекували, самоукрили, страдали тихомълком в продължение на 6-7 месеца. Тези пациенти започнаха да се появяват даже огнищно, цели семейства", добави д-р Денчева.

От юли до октомври тази година новооткритите случаи на туберкулоза в област Велико Търново са 22. Капацитетът на фтизиатричното отделение в Белодробната болница "Д-р Трейман" е за 20 туберкулозно болни. При преструктурирането, заради пациентите с коронавирусна инфекция, отделението е останало с 10 легла. В момента в него на лечение с тежка форма на туберкулоза са 9 пациенти на възраст от 40 до 60 години.

"Туберкулозата е заразно заболяване и един недиагностициран и неизолиран болен разнася безконтролно заразата, предупреждава д-р Стела Денчева. - Доста може да зарази и това зависи от контактите му. Добрата новина е, че заразността при туберкулозата е по-ниска отколкото заразността примерно при Covid, но въпреки всичко става дума за заразно заболяване. Един човек, който отделя бактерии, т.е. който е заразен, и който непрекъснато контактува с хора, е предпоставка да зарази всички, с които той е контактувал, особено тези, които са в тесен контакт с него като, например, семейството, близките, колегите му. Ние това и наблюдавахме."

"Ако не се вземат спешни мерки от здравните власти и не се заостри вниманието на обществото, положението ще стане много тежко", предупреждава пулмологът.

"Следващата вълна ще е туберкулбозна, няма да е Covid. Рисковете от това е, че ще се движат свободно в обществото хора, които са бацилоотделители. Те са точно такива, каквито са ковидно болни и се движат в обществото. Това е заразно заболяване. Това, че човек е провел един, два или пет контакта с туберкулозно болен, не означава че ще се зарази на 100 %, но има вероятност. Той влиза в така наречената категория контактни и в минали времена ние активно ги издирвахме. За жалост, сега ситуацията е по-различна, на-малкото защото ресурсът е пренасочен за обслужване на пациенти с Covid, които са много тежки", споделя още д-р Денчева.

"Covid болните се лекуват няколко месеца с усложненията, но лечението на туберкулозно болните продължава многократно повече. Проблемът с издирването на болните с туберкулоза е организационен и финансов. Държавата трябва активно да се намеси, защото скрининговите програми вече са за сметка на болниците, а те издишат", предупреди управителката на Белодробната болница във Велико Търново.

"Въпреки затрудненото положение и липсата на финансиране, ако някой гражданин има съмнения, че е заразен с туберкулоза, може безплатно да бъде прегледан, тестван и диагностициран в белодробните болници", завърши д-р Стела Денчева.