Редовната практика е шофьори и ватмани от столичния градски транспорт да полагат извънреден труд, в нарушение на Кодекса на труда, което води до инциденти. За това алармират от гражданската организация "Спаси София" в сигнал до Инспекцията по труда и омбудсмана като прилагат доказателства за това.

Последният инцидент е от 8 февруари. Шофьорът на автобус 98 губи управление над возилото малко преди село Железница, след като му прилошава. Удря се в дърво. За последните 39 дни, шофьорът е почивал само четири, а до деня на катастрофата е работил 14 без почивка, показват данни на гражданската организация "Спаси София".

Не са рядкост водачи с между 350 и 500 часа годишно, при допустими 150. Това създава изключително сериозни рискове за сигурността на градския транспорт. Допускането на преумора за хората, отговорни за живота на стотици хиляди пътници дневно е крайно безотговорно, отбелязват още от гражданската организация.

"Това е изключително опасно, особено за сектори като Градския транспорт, където от един човек, зависи живота на 200 души", коментира пред bTV Андрей Зографски от "Спаси София".

От организацията настояват за оставките на директора на Столичния автотранспорт, на Столичен електротранспорт, както и на председателката на транспортните синдикати Екатерина Йорданова.

Като шофьор на автобус Красимир прекарва зад волана между 7 и 9 часа.

"Графиците трябва да се покриват. Работил съм и с по три почивки на месец. Тази работа е тежка. От край време е така", каза пред bTV шофьорът на автобус Красимир Герчев.

Антон Баев твърди, че е бивш шофьор от Градския транспорт и причината за смяна на професията след 18 години служба са именно условията на труд. По думите му, който иска да почива, си взема болничен.

От Столичен автотранспорт обясняват, че понякога шофьорите работят извънредно заради липсата на кадри. Казват, че всичко се случва по правилата, а всеки извънреден час се заплаща.

"Градският транспорт в София предлага едни от най-добрите условия на труд", категоричен е Слав Монов, директор на Столичен автотранспорт.

Инспекторите вече са започнали проверка. При нарушение на трудовите условия санкцията е от 1500 до 15 000 лева.