Изпълнителната агенция "Медицински надзор" (ИАМН) се самосезира по публикации в медиите по случая с родилката с тежки усложнения след секцио и започва извънредна проверка в Многопрофилната болница за активно лечение в Благоевград и в СБАЛАГ "Майчин дом" - София., съобщиха от агенцията.

Симона Шопова беше спасена от медиците в "Майчин дом" и УМБАЛ "Александровска" след като е транспортирана от Благоевград по спешност с перитонит, възпаления в корема, белия дроб и хронична бъбречна недостатъчност. Младата жена става майка за втори път на 6 октомври. Ражда със секцио по медицински причини. Изписват я от благоевградската болница на 10 октомври с болки в корема и висока температура.

На 20 октомври на официалния сайт на СБАЛАГ "Майчин дом" има публикувана информация за случая, в която се посочва, че 23-годишна пациентка е приета по спешност в болницата с усложнения след цезарово сечение, извършено в МБАЛ - Благоевград. Няколко дни след раждането на второто си дете, жената е изписана за долекуване с антибиотична терапия в родния си град Сандански, а един ден по-късно е хоспитализирана повторно в Благоевград с температура.

Поради данни от образните изследвания за излив в корема и след съгласуване с екипа на "Майчин дом", родилката е транспортирана с линейка в София. При операция се установява тежък перитонит. Взето е решение за отстраняване на матката, заедно с яйчниците двустранно, поради сериозни възпалителни изменения, които са довели до тежък сепсис. Извършената от акушер-гинеколога д-р Димитър Божилов операция, е животоспасяваща, посочват от лечебното заведение.

Интраоперационно екипът на "Майчин дом" се консултира с коремния хирург доц. Свилен Маслянков, за изключване усложнения от перитонита, и с урологичен екип от УМБАЛ "Александровска" по повод предишна пластика на уретери в детска възраст. Направена е консултация с кардиолог от УМБАЛ "Проф. д-р Александър Чирков" и с пулмолог от "Александровска", съобщават от "Майчин дом". След изписването на жената ще бъде назначена хормоналната терапия, което няма да се отрази на качеството ѝ на живот, допълват оттам.

Директорът на МБАЛ - Благоевград д-р Огнян Митев е запознат със случая. Направени са изследвания на всички инструменти, няма растеж, тоест причината не е, грубо казано, мръсни инструменти, посочи д-р Митев пред БТА.

Жената е родила със секцио по медицински причини.

"Това, че е с малко температура, това се случва много често от гърдите, когато не се изстискат достатъчно. Тя не е имала нито коремни болки, нито нещо по-сериозно, което да ни накара да я задържим. Инфекцията не се развива с часове, тя е с дни", каза д-р Митев.

След като жената е потърсила повторно медицинска помощ в МБАЛ - Благоевград, колегите са преценили и са я изпратили в София, родилката си е вкъщи, жива и здрава, това е най-важното, коментира д-р Митев.

От СБАЛАГ "Майчин дом" коментираха, че не могат да кажат с точност откъде е входната врата за тежката инфекция.

"Най-вероятно е ранената повърхност при секциото. 2 литра гной в корема, матката е септично променена. Двата яйчника също. Това наложи отстраняване на матката и на двата яйчника", коментира пред БНТ д-р Димитър Божилов от СБАЛАГ "Майчин дом".

Проверка на ИА "Медицински надзор" по случая ще обхване периода 26 октомври - 3 ноември, а за резултатите ще бъде съставен констативен протокол в срок до 10 дни от приключване на й, посочват от Министерство на здравеопазването.