Поредно престъпление от омраза. Жена гей беше пребита в центъра на София, съобщи Нова телевизия.

Статистика за престъпленията от омраза, породена от хомофобия, няма, защото в Наказателния кодекс такова престъпление не съществува. Организациите, които защитават правата на хората с различна сексуална ориентация, правят свои анонимни допитвания, от които излиза, че 20% от споделилите опита си са били жертва на физическо насилие. Нападенията са извършени предимно на обществени места.

Драстично по-висок е делът на хомосексуалните, които са били обект на заплахи онлайн или на обществени места - 70%. Много висок остава и процентът на хомофобските заплахи и тормоз в училище.

Парадират ли с ориентацията си хомосексуалните двойки у нас?

Според неофициалното проучване профилът на жертвата е мъж, гей, на възраст между 15 и 25 години. 98% от пострадалите не се оплакват в полицията, дори и ако са пострадали от побой.

За Галя Петкова последната неделна разходка в центъра на София се превръща в полицейска преписка срещу неизвестен извършител. Жената е ударена от непознат мъж, с когото се разминала минути по-рано - безмълвно от нейна страна, с подмятане - от негова. Обижда я, тя го подминава, но той я настига и я напада. Избива й два зъба.

"Погледна ме и каза: "Педал долен!", аз го погледнах и подминах и явно ме е гонил да ме настигне, за да раздаде правосъдие. Чух стъпки зад гърба си, тръгнах да се обръщам и юмрукът беше в устата ми. Каза ми само: "Да не съм те видял повече тук", обърна се и избяга", разказва Галя.

Свидетели на инцидента няма, но тя се надява, че камера в района е записала инцидента. Описва нападателя като нормално изглеждащ мъж, около 40-годишенс ярко червена блуза и ярко синьо долнище на анцуг. Не приличал на скинар или футболен фен.

Галя е подала жалба в полицията за нападението. Тъй като в Наказателния кодекс няма текст за нападение по хомофобски подбуди, случаят може да бъде квалифициран като телесна повреда. И въпреки че щетата е трайна и тежка, формално може да не се окаже така.

"От "Съдебна медицина" ми казаха, че това се води лека телесна повреда, защото, за да е средна, трябва да са напълно здрави зъби, без кариеси. Пълен абсурд! Питам ги - вие как ще разберете дали има кариеси, като зъбите са на тротоара?", обяснява пострадалата.

А експертизите здрави ли са били избитите зъби още не са готови. Нападателят не е открит.

"Не можех да разбера, че може да ми се случи такова нещо, не съм очаквала такова нещо. Наистина не мога да повярвам, честно, винаги съм вярвала, че българите не са хомофоби. Той ме взе за мъж, според мен. Но какво значение има - мъж, жена, ти нямаш право да посягаш по никакъв начин, аз не му влизам в личното пространство, аз си вървя по улицата, не му влизам в къщата да се занимавам с него. Аз до онзи ден бяха наивна и романтична в това отношение", казва още Галя.