Протестиращите срещу промените в Изборния кодекс се преместиха пред сградата на Българската национална телевизия (БНТ) преди гостуването на Йордан Цонев от ДПС, Даниел Лорер от "Продължаваме Промяната", Георги Свиленски от БСП и Христо Иванов от "Демократична България".

Вижте снимки от демонстрацията тук

Събралите се скандираха "мафията вън", "никога повече ГЕРБ и ДПС", "долу ДПС" и "оставка Кошлуков". 

Движението около БНТ бе затруднено, тъй като протестиращите бяха обградили националната телевизия и се бяха струпали пред всички входове на сградата.

Малко по-късно обаче се оказа, че депутатът от ДПС няма да дойде в БНТ, а ще участва в "Панорама" дистанционно от дома си. 

"От моя дом се получава включване, защото телевизията е блокирана, всички входове са блокирани и ние не може свободно да влезем и да изразим волята на нашите гласоподаватели, заради което сме пратени в парламента. Отвън са гласоподавателите на ПП и ДБ и техните привърженици. И ние може да докараме нашите привърженици, те заявяват такова желание от вчера, но българската демокрация няма да спечели нищо от подобно действие", обясни Цонев.

Той бе категоричен, че протестирането е хубаво и демократично нещо, но не и когато се пречи на другите да работят.

"Това по площадите, което се вижда през последните години, не е протест, а силово налагане на малцинството над мнозинството. Опити да се решава кой ще управлява на жълтите павета. Протестите са нещо, от което демокрацията има нужда, но не в този уродлив вид, в който се пречи на хората и политиците да изказват мнение и да защитават позиции, заради които са пратени в парламента", коментира Цонев, след като бе включен в предаването.

Гражданското недоволство е причинено от промените в Изборния кодекс, с които се връща възможността за гласуване с хартиени бюлетини. Протестът започна в 18:30 пред Народното събрание, където бе блокирано движението, а пред демонстрантите говориха лидерите на ПП и ДБ Кирил Петков и Христо Иванов.