Недоволни родители протестираха в различни градове срещу проекта за Национална стратегия за детето. Демонстрациите са по инициатива на националната Фейбсук група "НЕ на Стратегията на детето 2019-2030".

В София недоволстващи родители се събраха пред Министерски съвет. Те призоваха документът да се пренапише и блокираха временно движението по бул. "Цар Освободител" до парламента, предаде "Фокус".

Близо 200 души се събраха на протест във Варна. Протестиращите припомниха част от спорните точки, срещу които се обединяват родители от цялата страна. Организаторите на протеста във Варна призоваха за силна гражданска позиция срещу Национална стратегия за детето.

Над 150 родители излязоха на протест в Пазарджик. Те изразиха недоволството си от неяснотите в този документ, който не дава ясно определение за дете в риск, а също и за дете, обект на насилие. Част от присъстващите на протеста носеха плакати с надписи: "Българските деца не се продават, не се разменят, не се отнемат", "Не на Стратегията за детето 2019-2030", "България няма деца за продан", "Забрана на достъпа на НПО с чуждестранно финансиране до децата ни".

Стотици жители на Бургас се включиха в мирния протест срещу Националната стратегия за детето. Протестиращите носеха плакати с надписи: "Възпитанието не е насилие", "Не на ранното сексуално образование", "Приемната грижа е различна от родителската" и др. Участниците в протеста излязоха с официална декларация, с която поясняват защо са против тази стратегия.

Протестиращите излязоха със своя официална декларация, с която поясняват защо са против тази стратегия:

  • "Стратегията приравнява родителската с приемната грижа;
  • Реклама след 7-ми параграф
  • внедрява ранно сексуално образование и джендър идеология в училищата;
  • ограничава правата на родителя да възпитава и обучава децата си;
  • ограничава суверенитета на държавата при определяне държавната си политика по закрила на децата;
  • създава нов вид детско правосъдие без участието на родителите;
  • прокарва чужда външна политика в страната чрез финансиране", изброи Деси Загорчева, от организаторите на протеста.

Протестиращите смятат, че стратегията ограничава правата на родителя да възпитава и обучава децата си

Снимка: Булфото

Около стотина родители изразиха недоволството си срещу Националната стратегия в Добрич. Родителите заявиха, че първо протестират като майки и бащи и след това като българи. Според протестиращите сегашната стратегия е неадекватна и неработеща, тя не удовлетворява родителите и по-скоро представлява заплаха не само за самите деца, но и за семействата като цяло. Много от протестиращите бяха издигнали плакати, които гласяха: "Не на стратегията за детето!", "Да запазим семейството, да защитим децата на България!", "Не пипайте децата, за да не ви пипнем ние!", "Българските деца не се продават, не се разменят, не се отнемат", "Да запазим българското семейство".

Десетки родители се включиха в протеста във Велико Търново. Според протестиращите проблемът не е самата стратегия, а фактът, че части от нея вече са прокарани в различни закони, под различна форма.

Около 50 души се събраха на протест в Благоевград. Протестиращите носеха различни плакати, както й бели балони. Сред исканията на протестиращите са връщане на отнетите незаконно деца, прехвърляне на телефон 116-111 в ръцете на държавата, а не в ръцете на неправителствени организации.