Протести се проведоха в Благоевград, Видин, Добрич, Сандански и София. Те обаче не бяха масови. Организаторите обясняват това с опита на някои медии да внушат на обществото, че след първия протест проблемът с АСТА е напълно решен. Първото основно искане на протестиращите днес е правителството да оттегли подписа си от споразумението. Според тях замразяването на подписа не гарантира решението на проблема в дългосрочен план.

Освен срещу АСТА, те протестираха и срещу законопроекта за хазарта, с който, според тях, се въвеждат правила за контрол на интернет. Определени разпоредби в законопроекта за хазарта влизат в противоречие с Конституцията и с европейското право и ако бъдат приети ще доведат до наказателна процедура от ЕК спрямо България, смятат протестиращите, цитирани от БНР.

Участниците настояват за крайни решения, а не временни обещания.

 Едва стотина души, предимно младежи се събраха пред Паметника на Съветската армия в столицата, за да изразят протеста си. Днес към протестиращите в столицата се присъединиха и писатели, и музиканти. Авторите обявиха, че са съглани творбите им да се разпространяват свободно в мрежата. Недоволните ще внесат протестна нота в представителството на Европейската комисия у нас. „Ние българите, европейците, гражданите, хората апелираме към вас да отхвърлите международното търговско споразумение за борба с фалшифицирането на ACTA. Отправяме своя призив към стожерите на свободата, сигурността и справедливостта в Европа - ЕК и ЕП: „Кажете не на АCТА, така, както направиха милиони граждани от десетки държави” - това пише в протестната нота на гражданска инициатива „Не на ACTA”, предаде Дарик.

В своя призив недоволните граждани отбелязват още, че ACTA ще засегне и земеделието и здравеопазването. Те смятат, че е застрашена и самостоятелната политика на фермерите при използването на собствени семена и посеви и че споразумението нарушава приетия чрез декларацията от Доха принцип „Предимство на здравеопазването пред търговските интереси”.

Протестът срещу АСТА в София продължи с концерт на български групи пред храм "Александър Невски".

„АСТА е в пълен разрез с човешките ценности и иска да ни превърне в несвободни хора. Споразумението служи на корпорациите и манипулаторите и е удар срещу гражданското общество. Ние искаме Интернет да остане свободна зона, пространство, в което можем да споделяме информация, да я разпространяваме и да се борим за истината”, обявиха протестиращи в Добрич.

Само 20 души се включиха във втория световен протест срещу АСТА в Благоевград. „Явно е въпрос на някаква апатия в хората или всички са решили, че въпросът е решен. Бяхме длъжни да се присъединим, тъй като това е граждански протест и не надявах да подкрепим това, което се случва в европейските градове”, споделиха участници.

Според организаторите у нас първата проява е била успешна, но управляващите не са реагирали достатъчно. Страната ни замрази процедурата по ратифицирането на пакта, докато изчака позицията на другите държави в ЕС.

Разколебаване дойде и в Брюксел. Съдът на европейските общности бе призован да се произнесе по международното споразумение за борба с пиратството е мрежата. Очаква се становището на Европейския парламент. Българските организатори на демонстрацията я обявиха като протест на солидарност във втория международен анти-ACTA ден. Те настояват за крайни решения, а не за временни обещания.

Шествия срещу споразумението АСТА се провеждат и в други европейски страни.