Протест срещу предсрочното освобождаване на Джок Полфрийман се проведе в София. В него включиха и родителите на убития Андрей Монов.

Протестът се организира от приятели, съученици и близки на Монов. Те се събраха пред Националния дворец на културата и направиха шествие до лобното място на Андрей Монов на площад "Св. Неделя".

Протестиращите не крият, че действията им са насочени и лично срещу председателя на съдебния състав, освободил Джок Полфрийман - Калин Калпакчиев, и са избрали за протест рождения ден на съдията. Те издигнаха плакати "Убиецът на Пол Фриймън в затвора", "Калпакчиев оставка".

"Очаквам на 23 октомври да се случи това, което не се случи преди една седмица. Тогава беше погазен законът и беше накърнено чувството за справедливост на цялата нация", това каза пред bTV Христо Монов по повод насроченото от ВКС дело за преразглеждане на условно освободеният Джок Полфрийман.

Снимка: Ладислав Цветков, bTV

За "Лице в лице" бащата на убитият от Полфрийман - Андрей Монов заяви, че изпитва притеснение от това, че делото е след един месец.

По думите му през това време убиецът може да напусне страната и да се окаже, че той е бил помилван, тъй като страната няма да има никакви средства да следи за условното му освобождение.

Според него правото не се компрометира ако депутатите приемат законови промени, които са предизвикани от обществен натиск.

"Щом обществото има нужда, то народните представители трябва да предприемат съответните мерки и да отговорят на хората", допълни още той.

Междувременно стана ясно, че австралиецът Полфрийман остава в дома за временно настаняване на чужденци в Бусманци до окончателното решение на съда по искането на главния прокурор Сотир Цацаров. Заседанието на ВКС ще се състои на 23 октомври.

Полфрийман излезе предсрочно от затвора преди седмица, 6 години и половина преди да излежи присъдата си за убийството на студента Андрей Монов през 2007 г.

Освобождаването му предизвика голямо обществено недоволство.

Снимка: Ладислав Цветков, bTV