Полицията предотврати опит за нападение срещу съпредседателя на "Продължаваме промяната" (ПП) Кирил Петков и номинирания за премиер с втория мандат на ПП-ДБ акад. Николай Денков.

Сцената се разигра, докато течеше протест пред президентството минути преди двамата да влязат в сградата на "Дондуков", където бе връчена папката с изпълнения мандат за състав на редовно правителство.

Още снимки вижте тук >>> 

Протестът бе организиран от политическа партия "Левицата" и бе обявен "срещу грубото погазване на държавността и безпрецедентния политически цинизъм". Визира се порочното, според протестиращите, сътрудничество между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС, които се разбраха да управляват съвместно страната в следващите минимум 18 месеца. 

Надуваеми булка и младоженец посрещнаха представителите на ПП и ДБ, а на площада пред президентството прозвуча Сватбеният марш. На лицето на булката бе залепена снимка на Кирил Петков, а младоженецът бе изобразен с лика на Бойко Борисов. Протестиращите обясниха, че съпровождат Борисов и Петков към тяхната сватба.

Докато протестът течеше се появи и колата, превозваща съпредседателя на ПП и номинирания за премиер. Когато тя спря пред президентството и двамата слязоха от нея, към тях се спусна нападател, облечен с черно расо и с кръст в ръка. Той тръгна да напада Петков, но в същия момент полицаите се спуснаха към него и предотвратиха нападението. В крайна сметка, Петков и акад. Денков влязоха невредими в президентството.

Впоследствие стана ясно, че въпросният "свещеник" е Атанас Стефанов, а "Левицата" се разграничи от него в писмо до медиите.

"Предвид множество публикации в различни издания за принадлежност на Атанас Стефанов към коалиция "ЛЕВИЦАТА!", се разграничаваме от това твърдение. Господин Стефанов никога не е бил част от "ЛЕВИЦАТА!, нито част от инициирания от нашата формация протест днес, 5 юни, пред президентството. 

Ние от "ЛЕВИЦАТА!" сме убедени, че недоволство и гражданска и политическа позиции може и трябва да бъдат изразени и чути по съобразен с добрия тон и със закона начин. Вярваме, че подобни прояви единствено опошляват и опростачват всяко едно начинание. Разграничаваме се от всякакви вандалски похвати в рамките на мирния протест, организиран от нас", посочиха от коалицията