Протестиращи екоактивисти, жители на Кресна и представители на Българската рафтинг асоциация внесоха писмо в Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) с искане автомагистрала "Струма" да не минава през Кресненското дефиле.

Протестиращите заявиха, че не са срещу това да има магистрала, а искат тя да не минава през дефилето.

Според Андрей Ковачев от Сдружение за дива природа "Балкани" проектът за магистралата в района на Кресна е път убиец.

"Ние уж правим трансевропейска магистрала, всъщност правим някакъв сурогат, първокласен път без да има локален път, място, където пешеходците и местен трафик, хората, които ходят до селата да пътуват заедно със скоростния трафик, което е безумно, което означава, че ще умират хора, при това много. Този път ще убива и природа. Предлага се нещо, което да изглежда евтиното. То сега ще бъде евтино, ще може от него да се отклонят пари и след това ще имаме 10 километра свлачище, както това при Железница и за всяко едно по 60 милиона. Защо се прави това? Сигурно го правят, защото имат интерес, частен, и за съжаление политическите решения... управленските решения са свързани с този частен интерес", коментира Ковачев пред БНР.

Ако проектът за строителството не бъде спрян, ще се стигне до тежки европейски наказателни процедури, категоричен е той.

Протестиращите настояват да се направи нова оценка на въздействието върху околната среда, с всички алтернативи.

"Оценка на всички смислени алтернативи, което ще рече да има локален път по сегашния път и магистралата да бъде извън него и извън Кресненския пролом. Нищо друго не гарантира в бъдеще да има безопасна магистрала, по която няма да умират хора. Локалният път е абсолютно задължителен."