Металурзите отправиха три основни искания към ръководството и собственика на завода - да получат парите си, да работят и да бъде сменен мениджърският екип на металургичното предприятие, съобщи БТА.  

За отстраняването на сегашния собственик Валентин Захариев, чрез банките и с помощта финансовия министър Симеон Дянков призова председателят на Националния стачен комитет на КНСБ и вицепрезидент Валентин Никифоров. Ако не ни чуят, следващата сряда сме пред Народното събрание и "Интертръст холдинг" и ако и тогава няма решение на проблема, металурзите ще затворят най-близкия граничен пункт - "Капитан Андреево", закани се Никифоров. По думите му винаги има две решения проблема и едното е голяма проверка на предприятието. Според него в борда на директорите имало интересни и не случайни хора, сред които бившият министър на отбраната Бойко Ноев.

Шествието, започнало от колелото на автогарата и продължило до паметника на Васил Левски в центъра на града, бе предвождано от градския духов оркестър. Към протеста на металурзите се присъединиха синдикалисти от Кърджали и Хасково, областният управител на Кърджали, синдиката на българските учители, от Български пощи, ВиК и гражданството.

Протестните действия на работниците и служителите от ОЦК "Кърджали" продължават до изпълнение на исканията. Това каза за Агенция „Фокус” Иванка Караколева, председател на Регионалния съвет на КНСБ в Кърджали.
 По думите й – на митинга днес областният управител Иванка Таушанова е казала, че се преговаря по исканията на национално равнище. Министърът на финансите Симеон Дянков е поискал среща в 17.30 часа утре с Инициативния комитет от завода.

 Металурзите от ОЦК изгубиха надежда, че собственикът на завода Валентин Захариев ще им плати заплатите и вече очакват той или банките - кредитори да започнат процедура за несъстоятелност. Преди седмица Окръжната прокуратура и икономическата полиция започнаха разследване срещу Захариев. 

 В края на март работниците и служителите внесоха искове в Районния съд, за да получат заплатите си, неплащани вече половин година.