Свещеници, епархийски избиратели и миряни участват в протест и контрапротест пред Синодалната палата в София, в която се провежда заседание на Светия синод на Българската православна църква - Българска патриаршия, свързано с правилата за избор на нов Сливенски митрополит. Те са застанали от двете страни на входа на Синодалната палата и пеят църковни тропари.

Всички снимки ВИЖТЕ ТУК>>>

Очаква се митрополитите да вземат решение относно отмяната на наредба от 24 февруари 2024 г., която лиши миряните от правото да участват в избора на двамата епископи, от които синодът ще избере митрополит. В 10 часа започна заседанието на Светия синод, на което ще стане ясно как ще бъде избран Сливенският митрополит.

Засилено е полицейско присъствие в района на двата протеста. На място има доста заграждения, които ще отделят протестиращите от контрапротестиращите.

Недоволните пред сградата на Светия Синод искат вотът им да бъде уважен и да се оттегли решението за касиране за избора на сливенски митрополит. Те желаят избор между номинираните за сливенски митрополит духовници Йеротей и Михаил.

Протестът срещу новата наредба на Светия синод

Снимка: БТА

"Ние от Сливенска епархия сме събрани на молитвено бдение, а не на протест, защото последните седмици се чуха много и различни обвинения. Ние не сме тълпа, ние сме народ Божий", каза свещеникът в храм "Успение Богородично" в Бургас отец Радослав Величков пред БНТ.

Духовници в защита на новата наредба за избор на митрополит

Снимка: БТА

Пред храм-паметника "Александър Невски" са хората, които защитават синодалното решение. Те са разпънали транспарант: "Ние подкрепяме Наредбата на Св. Синод". 

"В момента, в който Светият синод излезе с решение след своето заседание, ще се разбере кое е най-правилното за Българската православна църква и за нейното единство. Тук сме дошли, мълчаливо, възпитано да подкрепим нашите достойни архиереи, защото Синодът винаги взима правилни решения", каза пред БТА отец Атанас от Пловдивската епархия, който служи в Панагюрище.

Ситуацията в Българската православна църква е патова, защото на предишното си заседание митрополитите промениха начина за гласуване и така направиха вота на избирателите невалиден.

Противниците на новата наредба

Снимка: БТА

Иконом Николай Величков, архиерейски наместник на Ивайловградската духовна околия, който служи в манастира "Св. Йоан Предтеча" в Кърджали, заяви, че е дошъл пред Синодалната палата, за да изрази радостта си от това да съучаства "в подкрепа на нашия Свети синод - митрополитите да бъдат единни и да отстояват, както досега, правотата в сплотение, в единение, без да допускат какъвто и да е било натиск, по каквито и да е въпроси, за да не повлияват на техните решения".

Протестът "за" наредбата

Снимка: БТА

"Всеки един от нас трябва да има такова послушание към нашия Свети синод и днес съм дошъл, за да бъдат нашите архиереи сплотени, каза иконом Величков. Той заяви, че каквото и решение да вземе днес Светият синод, ще го подкрепи, защото има пълно доверие на архиереите и разчита на тях за решението, което днес ще вземат за Сливенската епархия. Ще приема това решение и ако е по новата наредба", добави иконом Николай Величков.

Протестът "за" наредбата

Снимка: БТА

На състоялия се на 18 февруари епархийски избор в Сливен избирателите, излъчени от епархията, дадоха своите гласове на първия тур за Негово Преосвещенство Агатополския епископ Йеротей - 26 гласа, а на втория тур - за Негово Преосвещенство Константийския епископ Михаил - 22 гласа. Само 6 дни по-късно Синодът отмени този вот, като насрочи нов за 13 март. При това при променени правила.

Снимка: БТА

До решението се стигна след съмнения от страна на висшите духовници, че от Сливенската епархия се опитват да наклонят избора към определени кандидати.

Последваха протести. Последствие от 12 митрополити, шестима се обявиха "за" новите правила, а останалата - "против".

Варненският и Великопреславски митрополит Йоан, Пловдивският дядо Николай и Врачанският митрополит Григорий бяха сред разграничилите се от взетото от колегите им решение на 24 февруари.

Сега трябва да се реши как ще се избира нов митрополит - по новите или по старите правила.

На 7 март, Пловдивският митрополит Николай предложи на Светия синод да бъде утвърден и обявен за редовен епархийският избор, състоял се на 18 февруари в Сливен, като на 13 март между двамата избрани епископи - Агатополски Йеротей и Константийски Михаил, бъде извършен и каноничният избор за Сливенски митрополит.

Снимка: БТА

"В свое писмо до мен митрополит Йоан предлага през месец април да се проведе нов избор за Сливенски митрополит, с нова листа на достоизбираемите епископи. Ето защо, заявявам несъгласието си с това негово предложение и предлагам на Светия синод в заседанието си на 12 март 2024 г. да отмени всички свои решения от предходното заседание, състояло се на 24 февруари 2024 г.", предложи тогава митрополит Николай.

Снимка: БТА

Свещеници и миряни от духовните околии в Сливенската епархия изразиха несъгласието си с касирането на избора на Сливенски митрополит, и заявиха, че ще протестират пред Синодалната палата в София.

Миряните от Сливенска епартия са недоволни, че им отнемат правото на глас

Снимка: БТА