Петте момичета са разпитани пред съдия. Арестите са в рамките на специализирана полицейска операция, свързана с противодействието на проституцията и противообществените прояви, съобщи пред „Фокус” Цветан Цветанов, министър на вътрешните работи.

Трима са задържани за сводничество и разпространение на дрога по Южното черноморие, съобщиха още от МВР, цитирани от БТА. В хода на специализирана полицейска операция "Сводниците" са установени общо 11 лица. В период от близо два месеца криминалисти от ОДМВР-Бургас са наблюдавали групата, в която участвали 29-годишният Ж.П. и 35-годишният В.Е. от Бургас. Установено е, че двамата са били сводници за две момичета - едното от Ямбол, обявено за общо държавно издирване, а второто - непълнолетно от Бургас. Изяснено е, че момичетата са обслужвали клиенти по заявка в Слънчев бряг, Лозенец, Китен, Приморско, Созопол, Свети Влас, Елените и др.

Схемата действала чрез разпространение на визитки между таксиметровите водачи, хотелските рецепции и ресторантьорите в Слънчев бряг и другите курортни селища. В случай на интерес от страна на туристи, се предоставяли момичетата или наркотични вещества.

До момента е доказано присъствието на момичетата в 10 хотелски комплекса в Слънчев бряг и Несебър. Тарифите за българи и чужденци били различни - за час момичето вземало 150 лв. за българи, а за чужденци - 250 лв. За 6-часова услуга българите заплащали 500 лв., а чужденците - 900 лв., посочват от МВР.

По-рано в комплекса МВР закопча топ-крадеца Стойне Ставрев, по прякор Кемпеса. В периода март-април 2010г. той е откраднал 555 000 евро, 163 000 лева и 35 000 швейцарски франка от трезори в банки.