Приятели, колеги, общественици и политици изразиха уважението си към Максим Минчев. Съболезнователна книга в памет на генералния директор на БТА е поставена пред сградата на агенцията днес.

Вижте снимки >>

Всеки, който желае да изкаже почитта си може да го направи до 17.00 часа.

Талантлив журналист, публицист и писател, както и много добър ръководител на БТА Максим Минчев си отиде на 67 години на 15 ноември.

Максим Минчев ръководи БТА от 2003 г. Преди това работи във вестниците "Народна младеж" и "Диалог", в сп. "Български воин", бил е зам. главен редактор в БНР, редактор и водещ в Радио "Свободна Европа". През 2016 г. бе избран за генерален секретар на Световния съвет на информационните агенции. През 2018 г. получи 3-годишен мандат и като президент на Световния конгрес на информационните агенции.

"Обществото и българската журналистика губят голям човек и професионалист, който остави отпечатък върху развитието на агенционната журналистика в България, каза президентът Румен Радев. Ще го запомним като човек с широки познания, с ясна визия за развитието и независимостта на този бранш от журналистиката, като човек с голям кръгозор и със своята доброта и отзивчивост".

Снимка: Булфото

"Загубихме една от емблемите на българската журналистика, невероятен професионалист и колега, каза вицепрезидентът Илияна Йотова. В личен план загубих един много голям приятел".

"Работим доста отдавна с него, но особено интензивно в последните четири години, когато заедно събирахме българските медии по целия свят", допълни Йотова. По думите й в негова памет инициативата трябва да продължи. "Един ден аз лично бих я нарекла на негово име, защото той беше мотора и двигателя, и защото направихме нашите сънародници и България популярни там, където живеят", каза още вицепрезидентът.

Снимка: Булфото

"С много топли чувства сме се отнасяли винаги един към друг, каза кметът на София Йорданка Фандъкова. Тя нарече Максим Минчев "изключителен професионалист и човек, който ръководеше БТА с отдаденост и посветеност". Благодарение на неговата активност, София се превърна на няколко пъти в място за провеждане на авторитетни международни събития и по този начин популяризира нашият град в целия свят, добави Фандъкова.

"Правеше го с истинска посветеност, за което винаги ще сме му благодарни, но най-важното е, че беше добър човек и приятел и ще ни липсва много", каза още Фандъкова.

Снимка: Булфото

"Максим беше един забележителен ръководител на отговорна държавна институция, той показа, че с размаха си може да прави реформи дори в държавната администрация, каза Соломон Паси. Преди да стане най-дългогодишният генерален директор на БТА, той беше феноменален, без преувеличение, пресдиректор на Атлантическия клуб в България".

"И ако общественото мнение беше преобърнато, и НАТО се превърна от тема в табу в национален консенсус, то, в голяма степен, това се дължи на усилията на Максим Минчев, смята Паси. Максим имаше и много други таланти - на писател, на журналист, на пътешественик. Човек никога не знае дали Максим пътува, за да пише, или пише, за да пътува. Той стана пример за цели поколения - за това как трябва да се пътува и как от пътешествието да излъчваш максимума за себе си и за обществото".

Константин Каменаров нарече Максим Минчев "голям, прекрасен, усмихнат, умен". Той имаше едно естествено величие и беше от хората, но които никой нищо не е направил даром, каза Каменаров.

Помагал е винаги, когато е могъл, на когото е могъл, допълни той. Максим беше безкористен човек и динозавър в журналистиката, но в най-хубавия смисъл на думата динозавър. За съжаление, има все по-малко такива хора, затова той ще ни липсва ужасно", каза още Каменаров.

"Тази година се навършват 40 години от нашето познанство, разказа Венелина Гочева. Той беше един от първите хора, които започнаха да ме учат, но той ме научи на нещо много важно - доброто око, с което да гледаш хората, независимо как те гледат на теб. Ти трябва да се усмихваш и да бъдеш добър и все някога ще те оценят".

Максим беше голям приятел, много добър журналист и професионалист, който всички ние уважавахме, но най-важното е, че беше един човек с голямо сърце, каза Максим Бехар. Остави много след себе си, но най-вече това да бъдем добри към другите, допълни той.

"Напусна ни един изключителен човек с голямо сърце. Максим Минчев доказваше всеки ден с ум, професионализъм и вдъхновение, че да си журналист е съдба, пише в книгата от името на Комисията по културата и медиите към Народното събрание. Думите са безсилни пред скръбта от загубата на този талантлив автор и прекрасен човек, посветил живота си на истината, познанието и добродетелите, които движат света напред".

Снимка: БТА

Съболезнования по повод кончината изразиха и от Групата ЧЕЗ.

"В негово лице Българската телеграфна агенция и цялото общество загубиха един достоен човек с огромно сърце, който безкомпромисно отстояваше ценности като обективност, коректност и почтеност. Неговият професионализъм и отдаденост в работата ще липсват силно на българската журналистика, а преживяванията му, описани във вълнуващи книги, ще се помнят от поколенията".

"Максим Минчев ще остане в историята най-вече с мисията си да работи за това гласът на българската диаспора в чужбина да бъде чут. Загубата му е особено голяма, защото сега повече от всякога българското общество има нужда от хора с висок морал, почтени професионалисти и пламенни обединители на нацията, какъвто беше и Максим. Дълбок поклон пред светлата му памет!"

Снимка: Булфото

Съболезнования изразява посолството на Азербайджан у нас както и Азербайджанската Държавна Телеграфна Агенция, партнъор на БТА.

От името на персонала на Посолството, изразяваме своите дълбоки съболезнования на семейството и приятелите на Максим Минчев", са казва в адреса.

"Тежко и тъжно е да осъзнаеш, че си е отишъл от живота такъв прекрасен човек, талантлив журналист, опитен ръководител с голям авторитет в световното информационно пространство.

Той беше голям приятел на Азербайждан, нееднократно е бил в Баку. Ще го помним като ярка личност, дружелюбен и искрен човек", е написано в съболезнователното писмо от името на колектива на АЗЕРТАДЖ като се изказва и дълбоко съболезнование до близките и роднините на Максим Минчев.

"Приемете от името на Федерацията за приятелство с народите на Русия и ОНД, Фондация "Славяни", Национална асоциация "Един пояс, един път" и лично от мое име, нашите най-искрени съболезнования и прискърбие по повод кончината на видния български журналист с висок професионализъм и световна известност, писател, държавен, културен и обществен деец, страстен родолюбец и ревностен защитник на българо-руските отношения, на славянската взаимност, на балканското разбирателство и приятелството между народите, прекрасния Човек, приятел и съмишленик, Максим Минчев", пише в съболезнователния си адрес проф.д-р Захари Захариев, председател на организациите.

"Обща е тъгата по загубата на една незабравима личност и Човек с нестандартно мислене, търсещ и отстояващ съгласието и диалога, от който винаги струеше благородство и безкрайна доброта, жизнелюбие и преданост към каузата за партньорство и приятелство между народите. Прецизността му ще остане пословична и уникална, както и чувството му за справедливост и непримиримост към безпринципността".

"Животът на Максим Минчев бе белязан със знака на епохата, изцяло свързан със строителството на нова България. Той бе и труден, и отговорен, но преди всичко достоен и честен, независимо от поста и мястото, което е заемал.

Изстраданата непоколебимост за справедливост и принципност няма да забравим никога, както и грижовното му отношение към младото поколение, вярата му в бъдещето, за изграждането на един мирен диалогичен свят без насилие, омраза и войни", се посочва в съболезнованието.

Снимка: Булфото

"Максим Минчев бе достоен гражданин на нашата страна. Той бе човек с възрожденски дух, обаятелен, земен и щедър, с отворено сърце към хората - колеги, съмишленици, приятели и близки, неизменно предан не само на своята журналистическа кауза, но и на своята славянска и християнска същност.

Максим Минчев завинаги ще остане верният и искрен приятел, който с много мъдрост и житейски опит е подкрепял идеята и делото за развитие и задълбочаване на славянската взаимност, на българо-съветските и българо-руските отношения и приятелството между народите, на добросъседството, разбирателството и сътрудничеството между народите от Балканските страни, Европа и света, за пълноценното отваряне на България към външния свят, за нейното утвърждаване на подобаващото й се място в европейската и световна цивилизация".

"Прекланяме се пред голямото сърце, духа, благородството и изключителната работоспособност на журналиста, твореца и общественика, Човека и приятеля, МАКСИМ МИНЧЕВ", завършва съболезнованието.

Българската редакция при Радио Ватикана изразява най-искрени съболезнования на семейството на Максим Минчев и на екипа на БТА по повод неочакваната загуба.

Освен като изключителен професионалист и организатор ще запомним Максим Минчев с неговата доброта и жизнерадост, човечност и почтеност, вгледан в трансцедетното и винаги търсещ доброто.

Той бе един от главните организатори на историческата визита на папа Йоан Павел II в България през май 2002. Ръководи eдна структура, непозната по своите мащаби с акредитирани 1054 журналисти от над 50 държави, която в продължение на четири дни осигури информационното покритие на посещението на Главата на Римокатолическата църква и всяка негова стъпка. Посещение, което отми едно петно, което незаслужено беше хвърлено върху престижа и имиджа на нашата страна и внесе духовен заряд за католици и православни.

Работеше неуморно със стремежа медиите да играят ключова роля за националната идентичност, културата и духовността и най-вече за благото на народа и нацията, независимо от политически, етнически и религиозни различия. Със своя талант и иновативност през 2005 организира Световни срещи на българските медии - в София, Чикаго, Рим, Мадрид, Виена, Брюксел, Букурещ, Босилеград, Атина, Прага, Молдова, Скопие, Тирана - които включваха също религиозни и духовни теми и участници, сред които и Българската програма на Радио Ватикана. С неговата енергия и далновидност беше създадена Асоциация на българските медии по света за по-голяма обмяна на информация, опит и комуникация между българските журналисти у нас и в чужбина.

Отиде си в годината, когато се честват 100 години от рождението на свети Йоан Павел. В интервю за десетата годишнина от посещението му в България Максим сподели, че е имал щастието да има 8 срещи в продължение на близо 10 години с Папа Йоан Павел Втори. Със сигурност, тези срещи са оказали въздействие върху него. За Максим посещението на папата славянин в страната ни бе едно от най-епохалните събития в цялата нова история на България. Беше убеден, че ние трябва да надмогнем малките различия и да вървим към това духовно обединение, което истински ще спаси човечеството.

Нека почива в мир и вечната светлина да го озари!

Снимка: БТА