След кратко боледуване почина генералният директор на БТА Максим Минчев.

Ще го запомним като рядко добър, работлив и обаятелен човек. Екипът на БТА изказва най-искрени съболезнования на семейството и близките на Максим Минчев.

Генералнят директор на БТА беше в болница с Covid-19, но лекарите не успяха да го спасят. Той беше на 67 години.

Министър-председателят Бойко Борисов изрази своите искрени съболезнования по повод кончината на Максим Минчев.

"Доказан и уважаван журналист, с богат професионален опит и винаги воден от стандартите на професията. Бог да го прости и поклон пред паметта му!", посочи премиерът.

"Смъртта на Максим Минчев е голяма загуба, напусна ни един талантлив журналист, истински професионалист, честен човек и предан приятел! Той остана докрай верен на мисията на отговорната журналистика, скърбя дълбоко за неговата кончина. Светла да е паметта му!", заяви председателят на комисията по култура и медии в Народното събрание Вежди Рашидов по повод кончината на дългогодишния директор на БТА.

"Приемете най-искрените ни съболезнования за загубата на Максим Минчев", посочват в съболезнователен адрес до БТА и близките на Максим Минчев от Съюза на демократичните сили.

"Той беше една от най-ярките обществени фигури в последните 30 години. Демократ по убеждения, почтен журналист, успешен директор на Българската телеграфна агенция. Загубата е голяма, както за близките му, така и за българската журналистика. Поклон пред светлата му памет!", заявяват от СДС.

Екипът на Dir.bg изразява съболезнования на семейството и близките на Максим Минчев за тежката загуба.

Максим Минчев е роден на 5 юни 1953 г. в София. През 1972-1976 г. завършва специалност "Журналистика" във Лвовски университет. През 1983-1986 г. учи специалност "Педагогика" във Военна академия "Георги Раковски". През 1993-1996 г. е стипендиант на НАТО, към щаб-квартирата на НАТО в Брюксел.

От 1991 г. е член на Управителния съвет и пресдиректор на Атлантическия клуб в България, членува и в УС на Евроатлантическата асоциация за международна политика и сигурност.

От 2003 г. е генерален директор на Българска телеграфна агенция (БТА). През 2016 г. става генерален секретар на NAWC (Световен съвет на информационните агенции). През 2016 г. става президент на EANA (Асоциация на информационните агенции от Балканите и Югоизточна Европа) и BSANNA (Асоциация на информационните агенции от Черноморския регион).