Съдебните кадровици се обединиха около становището, че такива не са необходими, а и не искат с участието си да легитимират изменения, които се правят с „безкрайно лека ръка“, съобщи "Лекс".

Вчера премиерът Бойко Борисов възложи на правосъдния и вътрешния министри да подготвят „внимателно и с разум“ изменения в НК за пределите на неизбежната отбрана. Повод за това станаха протестите след случая в Пловдив, при който лекарят Иван Димитров застреля крадеца Георги Джевизов - Жоро Плъха, подкрепени от Патриотите и "Воля" на Веселин Марешки.

Това се случва, въпреки че от прокуратурата опровергаха версията на доктора - оказа се, че не е защитавал жена си и децата си, които дори не били в жилището, че ножът, с който твърди, че е бил ранен в долната част на крака е негов и дори го е измил и прибрал, като и че е заличавал следи със свои приятели, които скрили незаконния му пистолет.

Тази сутрин, преди заседанието на ВСС, е пристигнало писмо от правосъдния министър Цецка Цачева, в което тя съобщава за сформирането на междуведомствена работна група за изменения в НК и иска кадровият орган да излъчи свои представители в нея.

Председателят на ВКС Лозан Панов обаче напомни обаче една от критиките на Европейската комисия, а именно за непредвидимата правна среда у нас.

„Това писмо, което ни поставя в положение да внасяме извънредна точка в заседанието днес и да гласуваме наши представители, доказва всичко това. Неизбежната отбрана е стар институт и е свързан с богата съдебна практика. Какво налага промени и защо се внася сега, не пише в мотивите към предложението. Но остава горчив привкус как отново пристъпваме към промени – и на материалните, и на процесуалните закони“, заяви той.

Главният прокурор Сотир Цацаров се съгласи с него, но определи думата „непредвидима“ като твърде деликатна. Той добави, позовавайки се на медии, че вече има готов проект на промени в НК за неизбежната отбрана, изготвен от вицепремиера Красимир Каракачанов. И цитира и част от мотивите:

„Институтът на неизбежна отбрана трябва да се разшири, както и да се направят промени, които да се борят за намаляването на битовите кражби. Виждам, че моментът е назрял и обществото е готово и само търси и иска ремонт в НК на Република България“.

"Вече има проект, какво ще прави тази работна група? Ще гласувам против участието на ВСС в работната група, защото при така изготвения и публикуван проект е безсмислено да се изпращат представители. Неща, които са фундаментални в наказателното право, се решават от днес за утре с безкрайно лека ръка. Не трябва да ги узаконяваме с наше участие", категоричен бе Цацаров, който подчерта, че няма да изпраща и представители на прокуратурата.

„Ако тези промени, изготвени толкова бързо и разумно, влязат в НС от името на правителството, има си процедура – правната комисия ни кани за становище и ние ще участваме. Но не виждам необходимост да участваме в работна група, която тепърва ще прави нещо, което вече е направено и е обосновано с обществената необходимост“, добави главният прокурор, който още вчера каза, че такива промени не трябва да се правят по популистки причини.

Той определи като пълен абсурд, ако се пристъпи към промени в този институт без участието на академичната общност.

Лозан Панов допълни, че все по-трудно намира съдии, които да участват в работните групи, защото по този начин валидират нещо, което е предрешено.

„Изпълнителната власт е последователна в своята предвидимост и непоследователна за това как се променят законите“, заключи председателят на ВКС.