Проливен дъжд наводни улици в Котел и Велико Търново.  Силният дъжд в Котел е паднал за за около час, тази сутрин, река е излязла от коритото си, съобщиха за БТА от общината.

За пореден път е наводнена улица "Иглика", която се намира в ниската част на града. Там са обърнати контейнери за смет, завлечени са автомобили. Дърво е паднало върху линейка до спешния център в града.

Екипи на общината, пожарната и ВиК обхождат града, обезводняват и работят по отстраняване на щетите.

Преди повече от месец, на 16 май, проливен дъжд наводни същата улица, а преди две години през месец юни там бе обявено бедствено положение, след пороен дъжд и излизане от коритото на река Котленска.

Мощна гръмотевична буря наводни и Велико Търново тази сутрин. Централната улица на града се превърна в река, а огромно дърво скъса жици в Арбанаси.

Има информация за наводнени търговски обекти, които се намират на приземни етажи.

Частично бедствено положение е обявено в няколко села от община Антоново. Решението на Кризисния щаб към общината е взето днес, заради разразилата се буря с проливен дъжд, каза за БТА кметът на Антоново Хайредин Мехмедов.

Природната стихия е нанесла щети в различни населени места на територията на общината. Има наводнени къщи, паднали пешеходни мостове в Стеврек, отнесен водосток - по поречието на река Стара речка.

Ураганен вятър се е разразил тази сутрин в района на село Капище. Там щетите са най-сериозни. Отнесени и изпочупени са покривите на около 10 къщи, каза за БТА кметският наместник Айсел Алиева. Бурята започнала в 7,30 часа и е продължила около 20 минути. Има съборени дървета, електрически стълбове, скъсани жици. Населеното място, в което живеят около 50 души, е без ток.

"Проливният дъжд наводни къщите, най-сериозно пострада имотът на земеделски стопанин, който отглежда овце. Вятърът срина напълно оборът му и животните останаха под дъжда", разказва Алиева. Дъждът е спрял и времето се нормализира. Хората се съвземат от стихията.

Според заповедта на кмета частично бедствено положение е обявено в 30 села на общината. Всички кметове, кметски наместници и членове на Доброволните формирования следва да се включат в спасителните работи.

Мехмедов допълни, че днес започват възстановителните дейности и оценка на щетите.

Паднали дървета след пороен дъжд с буря в Ямболско

Дванадесет сигнала за паднали дървета и клони са подадени в ОДВМР Ямбол, след падналия тази сутрин пороен дъжд с гръмотевична буря, съобщи за БТА говорителят на полицията Татяна Павлова.

Заради повалено на платното дърво временно е затворен за движение пътят между Стралджа и пътен възел "Петолъчката". Затворен за движение е и главният бул."Хемус" в Стралджа. За около час от 9.30 ч. до 10.30 е било спряно и движението по жп линията София - Бургас в района на Стралджа.

Няма сигнали за наводнения и пострадали хора. В момента екипи на Пожарна безопасност и защита на населението разчистват пътните платна.