Разминават се версиите на свидетел и на директора на банковия клон в Сливен от една страна и на прокуратурата - от друга, за инцидента в Сливен, при който 41-годишен мъж взломи витрината малко преди 19 часа на 17 декември и веднага е бил задържан от полицейски патрул. Според едните мъжът е бил неадекватен, нищо не бил взел, говорил по телефона и пил вода. Според прокууратурата обаче нападателят действал съвсем преднамерено и искал да обере банката. 

Версията на прокуратурата

Мъжът, който опита да ограби банка в центъра на Сливен снощи, е осъждан за въоръжен грабеж и бягство от затвора. Това съобщи пред журналисти днес прокурор Катя Стаменова, говорител на Районна прокуратура-Сливен, цитирана от БТА.

В деня на грабежа, той е хванал такси от сливенското село Сотиря с намерение да обере банка, посочи прокурор Стаменова. е използвал бетоново блокче. Носел със себе си и чукче, с което да взломи вратата. Прониквайки вътре, е започнал да претърсва шкафове, за да търси пари. Задействала се е алармата, бил е забелязан от свидетел, който е подал сигнал на телефон 112.

Пристигнали са и полицаи, които са го заловили до входа на банката. Предстои да се изясни каква е сумата, която е била налична в банковия клон.

Мъжът е бил адекватен, обяснил е, че има нужда от пари, защото е безработен. Той е осъждан многократно за различни престъпления - кражби, грабежи в условията на опасен рецидив, както и бягство от затвора. През 2005 година е избягал от затвора в Стара Загора. Има ефективни присъди за срок от 8, 12 и 3 години, като последното му наказание е осем години "лишаване от свобода" през 2009 година, а е излязъл от затвора през 2017 година. Една от присъдите е за въоръжен грабеж в големи размери.

Ще му бъде повдигнато обвинение за опит за взломна кражба в условията на опасен рецидив, ще бъде задържан за срок от 72 часа. Наказанието, предвидено от закона за това престъпление е от 3 до 15 години. Ще бъде внесено искане до Районен съд - Сливен за вземане на мярка за неотклонение "задържане под стража".

Версията на свидетел и на директора на банковия клон

Пред БНР свидел и директорът на банковия клон разказаха по-различна версия: "Нямаше обир на банка. Човекът видимо беше неадекватен. Влезе през офиса на управителя, който се намира там отзад. Разгледа вътре, седна, говори по един от телефоните неясно с кого. После излезе от същото място, разходи се тук, стигна до тук. Дойдоха от СОТ-а, говориха си с него..."

"Нищо не е взето. Просто се е правил, че говори по телефона. Пил е вода, счупил е шишето, дошли са полицаите и са го арестували... Дрогиран ли е, луд ли е, нямам никаква идея, но е арестуван без някакви щети от финансова гледна точка, нито документална. Нищо!"