Районната прокуратура във Варна е образувала досъдебно производство за открити на пристанище "Варна запад" 25 контейнера със съмнителни отпадъци от Италия. Това съобщи днес и.д. районен прокурор Владислава Панайотова, предава БТА.

Снимка: БТА

Контейнерите са пристигнали във Варна на 9 октомври миналата година и са били в режим за временно складиране за 90 дни, обясни наблюдаващият прокурор по случая Невена Илиева. Изпращач е италианска фирма със седалище в Авелино, а товарът е отпътувал от Салерно.

По документи получател е българска фирма със седалище в София, чиито предмет на дейност, според Търговския регистър, е събиране, преработка и търговия с битови отпадъци, посочи прокурор Илиева. Тя уточни, че трябва да се провери дали фирмата получател има издадени разрешителни, за какъв вид отпадъци, и дали има издадена лицензия за такъв вид отпадък, като в контейнерите.

Тя обясни, че сигналът за контейнерите е изпратен от митницата, след като не е бил получен отговор на изпратеното писмо до фирмата получател за изтичане на срока за временно складиране.

При проведените досега процесуално-следствени действия е установено, че отпадъците в контейнерите видимо се различават от декларираните в документите. Видът и характера на отпадъците ще бъде установен с експертиза.

Полицията работи по установяване на собствениците на фирмата получател с оглед тяхното разпитване.

Припомняме, че в бивше военно поделение в луковитското село Торос бяха открити и иззети осем тона опасни отпадъци. Кметът на община Луковит Иван Грънчаров съобщи, че в момента те са складирани в депото в града и предстои да бъдат унищожени.

По думите му отпадъците били открити още на 10 януари в сграда в село Торос и в товарен автомобил, с който са транспортирани там от фирма от Ботевград, занимаваща се с производство и генерираща такива отпадъци.