Прокуратурата започна разследване по случая, при който дете получи тежки изгаряния, след като пропадна в дупка с гореща вода във Велинград. От тръбата е извирала вода с температура 90 градуса. Вчера момиченцето беше настанено в болница с тежки изгаряния, претърпяло е операция.

Инцидентът е станал до извор "Мезинка". Момичето е пропаднало, докато се е разхождало с приятели.

Според разказа на родителите момиченцето е пропаднало в необезопасена дупка. До преди два дни не е имало ограждения, а дупката не е била видима, покрита с пръст, на метри от пътеката, която води към извора.

"Дъщеря ми, с още 6-7 деца. Излизат да се разходят. И спират - то е като паркче. Отгоре трева, нищо не се вижда, обаче отдолу - спукана тръба. Някаква авария. Водата е, мисля - 84 градуса. Изгарянето е лошо", каза Иван Захов, баща на пострадалото дете.

Свидетел на инцидента разказа, че е видял как крака на детето пропада в дупката.

"В един момент пропада левият крак, до тук някъде, 60-70 см, уплах, болки, доста плачеше, под глезена, задната част на ахилеса - доста беше кожата посъбрана", разказа Николай Димитров,свидетел,оказал първи помощ.

На мястото е преминавала тръба, по която тече вода с висока температура. По думите на бащата на детето тя е била близо 90 градуса. "Има виновен, защото ако не беше моето дете, щеше да е друго", заяви той.

12-годишното дете е транспортирано в "Пирогов" с изгаряния по крака. Оттам обясниха пред bTV, че пряка опасност за живота му няма. Преминало е през оперативно лечение и в момента се нуждае от наблюдение.

"Видима индикация за авария не е имало. Това, което разбрах впоследствие е, че не е имало външно изтичане на вода. Аварията е била подпочвена и невидима", коментира кметът на Велинград Костадин Коев. След инцидента дупката бе покрита с дървени палети, а мястото - оградено.

Веднага след инцидента мястото е било обезопасено, а дупката е затрупана с дървени пелети, обясни кметът на Велинград Костадин Коев. По думите му никой от жителите в района не е подал сигнал за авария и изтичане не вода. Той отрече твърденията, че е имало изкоп около извора, както и че капаците на бетонните шахти са липсвали. Кметът заяви, че е назначена проверка по случая, а резултати се очакват до два дни.