Главният прокурор Сотир Цацаров разпореди на Върховната касационна прокуратура да извърши проверка дали дейността на партия ДОСТ съответства с разпоредбите на Конституцията и Закона за политическите партии, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.

Така трябва да се установи има ли наличие на предпоставките за изпращане на искане до Конституционния съд за обявяване на противоконституционност на политическата партия и дали има данни за подаване на иск до Софийски градски съд за разпускане на партията.

Причината за самосезирането на главния прокурор е съдържанието на публикувана декларация на партия ДОСТ от 26 март тази година, която е за организиране и провеждане на "Национална подписка с искане за законово признаване от страна на българската държава на статут на национално малцинство". Поводът са и публични изявления в тази насока на председателя на партията Лютви Местан. Със своята декларация и последвало изказване Лютви Местан призова Конституцията на България да се промени така, че да признае национално турско малцинство.

"Аз съм мюсюлманин, но преди това съм етнически турчин, част от българското национално малцинство в България. Ако конституциите на Украйна, Чехия, Унгария, Румъния, Македония, Албания, на всички балкански държави и на всички европейски държави признават безспорния факт, че 2000 българи могат да бъдат национално малцинство, а българската конституция отказва да признае очевадния факт, че над 1 млн. турци не са национално малцинство, това означава, че тази конституция не е справедлива и трябва да бъде променена", каза вчера Местан пред bTV.

Патриотите от ВМРО заявиха вчера, че ще внесат сигнал до главния прокурор срещу партия ДОСТ заради антидържавна дейност. Искането за признаване на каквото и да е малцинство на българска територия е недопустимо и противоконституционно, заяви заместник-председателят на ВМРО, евродепутатът Ангел Джамбазки.