Той подчерта, че присъединяването на Западните Балкани трябва да включва и Турция, и Украйна.

„Едва тогава европейският проект ще бъде пълен, без членството на Турция, той няма да е пълен, Европа ще остане един затворен християнски клуб и няма да бъде достатъчно силен в новата глобална конкуренция и аз мисля, че преговорния процес се забавя заради проблеми, които са алиби зад, което се крие отношението към различието”, коментира Местан пред bTV.

На въпрос дали в съседката ни се спазват човешките права той отговори, че едва когато сме изпълнили и ние критериите за демократични стандарти, тогава можем да коментираме ситуацията в други държави.

„Турция днес води тежка война с терора”, изтъкна бившият лидер на ДПС

По повод изказването на турския президент Реджеп Ердоган, че душевните граници на страната му се простират до Кърджали Местан пък каза:

„Душевните граници се простират дотам, докъдето има и един български гражданин. От тази гледна точка съм казвал Бурса е България, Анкара е България.
В тази теза няма териториална претенция”.

По повод другата коментирана тема около посещението на турския президент у нас -  обезщетенията за тракийските бежанци, лидерът на ДОСТ заяви, че да се търси определението „геноцид” за всяка трагедия е прекалено неприемливо.

„Най-важното е тези проблеми да не се политизират излишно. Ако ние възприемаме като геноцид всяко трагично последствие от която и да е война, то мисля, че само ще влошим двустранните отношения”, допълни той.

Според него срещата ЕС – Турция е сериозен геополитически пробив на българската дипломация. По думите му той може да стане исторически, но само ако се състои втора среща между ЕС и Турция.

„След като на тази среща се реши въпроса за финансирането, следващата среща може да бъде разговор за ценностите”, коментира Местан.

Вътрешна политика

„Ако в България имаше реална свобода на политическата дейност, ако в България не бяха нарушени конституционните права на българските граждани да участват свободно в изборите, днес ДОСТ щеше да бъде парламентарно представена политическа партия”, каза още той.

И изтъкна, че партията има огромни проблеми с финансирането, защото се издържа само от дарения и членски внос.

„Не получавам заплата като лидер на партията”, уточни Местан.

По повод бившите си колеги от ДПС пък той коментира, че „не са в час”.

„Тече процес на мащабна ценностна трансформация в етнополето на избирателите турци и мюсюлмани. Идеята да обединим всички турци под едно политическо крило е проблематична идея”, коментира Местан.

По думите му призивът на председателя на ДПС Мустафа Карадайъ да се закрият алтернативните партии и избирателите да се обърнат отново към ДПС е проява на политическа арогантност.